Stop nasilju nad ženama
23

Sutra "Narandžasti dan" u BiH

FENA
Radi prevencije nasilja nad ženama i djevojkama sutra će u BiH biti održan prvi "Narandžasti dan" (Orange Day), koji u okviru Global UNiTE Youth Network kampanje za BiH organiziraju Institut za razvoj mladih KULT iz Sarajeva i Perpetuum Mobile iz Banje Luke.

"Želimo podići i razviti svijest o rastućem problemu i negativnom trendu nasilja nad ženama, ali ne samo tokom jednoga dana u godini već na mjesečnoj osnovi. Tako će se ova kampanja obilježavati svakog 25. tokom predstojećih mjeseci, završno s 25. marta 2013. godine, kada će početi 57. sesija Komisije o položaju žena: eliminacija i prevencija svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama", navode iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Posebnu snagu ovoj inicijativi daje činjenica da se istoga dana i na isti simboličan način provodi u cijelome svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži.

Organizatori pozivaju građane/građanke da daju vlastiti doprinos ovoj akciji i 25. jula, u znak solidarnosti, obuku barem jedan odjevni predmet ili modni dodatak narandžaste boje.

Prema zvaničnim podacima svaka treća žena u svijetu je zlostavljana.