{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas Narandžasti dan: Zaustaviti nasilje nad ženama

F
25.9.2012. u 13:36
5
2
Danas Narandžasti dan: Zaustaviti nasilje nad ženama
5
Danas Narandžasti dan: Zaustaviti nasilje nad ženama
Treći Narandžasti dan (Orange Day) organiziran je danas radi podrške prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama koji u okviru Global UNiTE Youth Network kampanje za Bosnu i Hercegovinu organiziraju Institut za razvoj mladih KULT iz Sarajeva i Perpetuum Mobile iz Banje Luke.
Simboličnog naziva - Naradžasti dan, ova akcija svjetskih razmjera će i ovaj put biti provedena u brojnim gradovima širom Planete s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojkama.

Kampanja će se održavati svakoga 25. u mjesecu - počevši s julom ove godine, a završno s 25. martom 2013. kada će početi 57. sesija Komisije o položaju žena: eliminacija i prevencija svih obilka nasilja nad ženama i djevojkama.

Želimo podići i razviti svijest o rastućem problemu i negativnom trendu nasilja nad ženama, ali ne samo tokom jednoga dana u godini već na mjesečnoj osnovi, saopćili su organizatori.

Posebnu snagu ovoj inicijativi daje činjenica da se istoga dana i na isti simboličan način provodi u cijelome svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži.

Danas su žene u svijetu pri dnu ljestvice stečenih univerzitetskih diploma u poljima inžinjeringa, arhitekture, građevine, elektrotehnike... Čak do 80 posto diplomiranih u tim strukama su muškarci.
S druge strane, žene čine većinu diplomiranih u zdravstvu, socijalnoj brizi i školskoj nastavi.

"Zato, skrenimo pažnju na ovaj rastući problem i 25. septembra, u znak solidarnosti, nosimo barem jedan odjevni predmet ili modni dodatak narandžaste boje" - saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: