|

FOTO+VIDEO
/
Narandžastim danom obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Narandžastim danom obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
3
Klix.ba
25.11.2012. u 14:19
22
komentara
3

dijeljenja
1/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Od šest osoba u porodici, istraživanja su pokazala da su čak dvije žrtvama nasilja. U Bosni i Hercegovini, nevjerovatnih 69 posto mladih doživjelo je neku vrstu nasilnog ponašanja u vezi. 36 posto mladih u našoj zemlji smatra da je najbolje držati se po strani i ne miješati u tuđe odnose, ma koliko nasilje bilo vidljivo.
Danas je u Sarajevu u simboličnih 11:55 ispred sarajevske Katedrale održan peti Narandžasti dan (Orange Day) i ujedno obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježen je kreativnim performansom koji je animirao naše sugrađane/ke da podrže i postanu aktivisti/ce koji se bore protiv nasilja nad ženama. Tokom performansa je prezentiran ekskluzivni video šokantnog nasilja zlostavljanja djevojke na javnom mjestu u Sarajevu.Organizatori su istakli da im je cilj podići i razviti svijest o rastućem problemu i negativnom trendu nasilja nad ženama, ali ne samo tokom jednog dana u godini već na mjesečnoj osnovi. Posebnu snagu ovoj inicijativi daje činjenica da se istoga dana i na isti simboličan način akcija provodi u cijelome svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži. U organizaciji Narandžastog dana, Institut za razvoj mladih KULT pridružila se i Fondacija CURE.

Narandžasti dan je organiziran u cilju podrške prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama koji u okviru Global UNiTE Youth Network kampanje za Bosnu i Hercegovinu organizira Institut za razvoj mladih KULT. Simboličnog naziva - Naradžasti dan, akcija svjetskih razmjera će po četvrti put biti provedena u brojnim gradovima širom Planete, s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojkama.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...