Borba protiv nasilja nad ženama
608

VIDEO / Žene plakale gledajući "Fini ples tiranina" u Importanneu

Klix.ba
"Finim plesom tiranina" danas je sedmi put obilježen Narandžasti dan i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Performans je održan u Importanne Centru u Sarajevu i privukao je veliku pažnju prisutnih.

Iako je riječ o plesnom performasnu, prikazano je nasilje nad ženom, udaranje, čupanje za kosu, silovanje... a zbog brutalnog prikaza nekoliko žena danas je zaplakalo posmatrajući "ples tiranina" koji su izvodili Tanja Šutalo i Josip Milanović.

Statistika dobijena tokom 2011. i 2012. godine je zaista poražavajuća. Čak 32,9 posto žena u svijetu je pretrpjelo fizičko nasilje najmanje jednom tokom života, a 24,3 posto njih pretrpjele su teško fizičko nasilje koje je ostavilo zdravstvene posljedice. Nažalost, i BiH je dio ove poražavajuće statistike.

Institut za razvoj mladih KULT je, s ciljem da skrene pažnju na veliki problem nasilja nad ženama, organizovao Narandžasti dan (Orange Day), a akcija se održava i u brojnim gradovima širom svijeta.

"Želimo podići i razviti svijest o rastućem problemu i negativnom trendu nasilja nad ženama, ali ne samo tokom jednoga dana u godini, već na mjesečnoj osnovi. Posebnu snagu ovoj inicijativi daje činjenica da se istoga dana i na isti simboličan način provodi u cijelom svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži", poručili su iz KULT-a.