Poštujte ljudska prava
4

Agencije UN-a u BiH pozivaju na promociju osnaživanja djevojčica

FENA
Agencije UN-a - UNICEF, UNFPA i UN Women, pozivaju na promociju osnaživanja djevojčica i poštivanje njihovih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju za javnost iz UNICEF-a ističe se da su djevojčice širom svijeta svakodnevno suočene s diskriminacijom i nasiljem i da Međunarodni dan djevojčica stavlja naglasak na potrebu rješavanja problema djevojčica.

"Na dan inauguracije, agencije UN-a su se okupile kako bi se fokusirale na pitanje dječjih brakova koji predstavljaju kršenje ljudskih prava i utječu na sve aspekte života djevojčica. Dječji brak uskraćuje djevojčici djetinjstvo, prekida njeno obrazovanje, ograničava joj mogućnosti, povećava rizik od nasilja i zlostavljanja, odvaja je od vršnjaka i ugrožava njeno zdravlje. Od tri mlade žene starosne dobi 20 do 24 godine u svijetu, više od jedne je prvi put stupilo u brak prije nego što su napunile 18 godina. Trećina njih je stupila u brak prije nego što su napunile 15 godina. Dječji brak rezultira ranim i neželjenim trudnoćama koje predstavljaju opasnost po zdravlje djevojčica", kaže se u saopćenju UNICEF-a.

Djevojčice s niskim nivoom obrazovanja, kako se navodi, su u većoj opasnosti od ranog braka, a pokazalo se i da dječiji brak doslovno prekida obrazovanje djevojčica.

"S druge strane, mogućnost da se djevojčice sa srednjim obrazovanjem udaju prije punoljetstva je šest puta manja, što obrazovanje čini jednom od najboljih strategija za zaštitu djevojčica i borbu protiv dječjih brakova. Istraživanje višestrukih pokazatelja (MICS) iz 2006. godine pokazalo je da se jedna od deset žena (u dobi od 20 do 49 godina) u Bosni i Hercegovini udala prije nego što je napunila 18 godina. Procjenjuje se da je taj broj znatno veći u slučaju Romkinja", navodi se u saopćenju UNICEF-a.

Agencije UN-a pozivaju vlasti da, u saradnji sa akterima civilnog društva i međunarodnom zajednicom, poduzmu korake za zaustavljanje štetne pojave dječjih brakova i da podižu svijest javnosti, posebno u romskoj populaciji, o dječijem braku kao kršenju ljudskih prava, poboljšaju pristup kvalitetnom osnovnom i srednjem obrazovanju za sve, uključujući i Rome te aktiviraju djevojčice, dječake, roditelje s ciljem promocije prava djevojčica i stvaranja mogućnosti za njih.

Vlasti se pozivaju i da podrže djevojčice koje su već u braku tako što će im pružiti mogućnosti za školovanje, usluge zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja, životne vještine, mogućnosti i zaštitu od nasilja.