Od 7:30 sati
105

Sutra se nastavlja štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, na trijaži će raditi samo doktori

A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo sutra nastavlja generalni štrajk zbog nepotpisanog novog granskog kolektivnog ugovora. Shodno tome, pružat će se pomoć samo hitnim pacijentima, a u punktovima ispred zdravstvenih ustanova trijažu će obavljati samo doktori.
Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS za portal Klix.ba je pojasnio da u trijažnim punktovima inače trijažu obavljaju dva medicinska radnika i doktor koji nije baš uvijek prisutan.

Kako je dodao, nastavkom generalnog štrajka, medicinski radnici od sutra neće napuštati radno mjesto, ali će pomoć pružati samo hitnim slučajevima. Ista je situacija i s radnicima u laboratoriji, radiologiji i drugim odjelima.

"Sindikat Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) nije u našem sastavu, svi ostali jesu riječ je o 17 osnovnih sindikalnih organizacija tako da ova odluka ne važi za trijažne punktove ispred te zdravstvene ustanove. U ostalim trijažnim punktovima, medicinski radnici će se povući, a doktor će sjediti i raditi trijažu i kako će to oni izvesti ne znam. Oni nas inače i opstruiraju na svakom koraku pa evo bit će prilika da vidimo kako će raditi bez medicinskih sestara, laboranata, pravnika, ekonomista, rendgen inžinjera koji naravno nisu doktori. Postoji pravilnik i poslovi koji se moraju obavljati u slučaju generalnog štrajka, a to je pružanje pomoći hitnim slučajevima. Naše radno mjesto nećemo napuštati jer smo mi djelatnost od posebnog značaja jer uvijek postoji mogućnost za hitnom reakcijom", kazao je Selimić.

Generalni štrajk koji je počeo 2. septembra prošle godine se nastavlja sutra ujutro od 07:30 sati, a Selimić je naveo da je on prekinut zbog pandemije, međutim, ukidanjem vanrednog stanja on se sada može održati.

"Svaki naredni dan od sutra izlazimo od 10:30 do 11:00 sati ispred zdravstvenog objekta i u četvrtak izlazimo pred zgradu Vlade KS. Vlast koja odlučuje o ovom problemu treba shvatiti da pacijent nije kriv za lošu vlast zadnjih 30 godina. Vrijeme je da se uozbilje i da potpišemo granski kolektivni ugovor kao što je isti potpisan s doktorima te da se usklade koeficijenti. Pacijent ne smije trpiti u tom je poenta. Doktori su tri puta do sada dobili korekciju koeficijenata, a oni koji nisu doktori samo 2018. godine dobili 0,30. Nije pošteno da se prave ovakve razlike jer mi smo jedna cjelina", zaključio je Selimić.