BiH
26

Sutra dženaza poginulom rudaru, direktor RMU Banovići obećao pomoć porodici

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Rudarski inspektori danas su nastavili istražne radnje kako bi se došlo do uzroka nesreće u jami Omazići RMU Banovići u kojoj je smrtno stradao rudar Nermin Šehić.

Prema riječima federalnog inspektora rudarstva Nurage Duranovića danas su uzete izjave radnika koji su bili prisutni u jami za vrijeme nesreće.

"Dalje nastavljamo sa pregledom tehničke dokumentacije i pregledom mjesta nesreće kako bismo mogli složiti mozaik i na kraju dati mišljenje o uzrocima ove nesreće", istakao je Duranović.

On je dodao je ovdje u pitanju jedna od najmehanizovanijih jama u BiH, ali se sigurnost u rudarstvu ne ogleda samo u mehanizaciji.

Prema riječima direktora RMU Banovići Munevera Čergića svi zakonski okviru su ispunjeni kada su u pitanju uslovi rada u jami Omazići.

"Ako supruga stradalog rudara bude željela da zasnuje radni odnos to ćemo i ispuniti. Riješit ćemo i stanje tri brata koji su zaposleni u rudniku. Jednog od braće ćemo izvući na površinski kop i to je jedino što sad možemo učiniti", kazao je Čergić.

Dženaza stradalom rudaru, iza kojeg je ostala supruga sa dvoje maloljetne djece, bit će obavljena sutra u 14 sati i 15 minuta u mjestu Brezice nadomak Banovića.