{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Susret članova Predsjedništva BiH i Vučića: Ekonomska saradnja zajednički prioritet

F
FENA
13.5.2015. u 17:32
3
29
Susret članova Predsjedništva BiH i Vučića: Ekonomska saradnja zajednički prioritet
3
Susret članova Predsjedništva BiH i Vučića: Ekonomska saradnja zajednički prioritet
Članovi Predsjedništva BiH primili su premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića.
Oni su informisali premijera Vučića o postignutom napretku u okviru evropskih integracija BiH, koji se ogleda u skorašnjem stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Govoreći o daljim koracima koji su pred BiH, rečeno je da će u drugoj fazi institucije BiH sačiniti i provesti program inicijalnih ekonomskih i socijalnih reformskih mjera, izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije i vladavine prava.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, naglašeno je da je unapređenje bilateralnih odnosa dvije države od izuzetne važnosti za cjelokupnu atmosferu saradnje u regionu i pozicioniranju kao bezbjednog i privlačnog prostora za ulaganja.

U tom kontekstu istaknuto je da ekonomska saradnja zajednički prioritet, te da je potrebno učiniti napore kako bi se stvorile nove mogućnosti za njeno unapređenje.

Potencijali za intenziviranje saradnje se nalaze u strateškoj infrastrukturi i energetskim projektima, zajedničkim nastupom na trećim tržištima i, uopšteno, stvaranju uslova za konkurentniji ekonomski prostor.

Članstva u multilateralnim organizacijama i brojnim regionalnim inicijativama, a posebno opredijeljenost ka članstvu u EU, podrazumijevaju za BiH i Srbiju provođenje reformi, kao i prihvaćanje određenih vrijednosti, pravila i standarda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: