BiH
209

Vučić: Sa BiH smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti

Piše: J. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović održali su danas u Beogradu sastanak s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon svečanog dočeka i jednosatnog sastanka u Palati Srbije, medijima u Beogradu obratili su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović te Aleksandar Vučić.

"Hvala našim prijateljima iz BiH. Mislim da smo razgovarali otvoreno, iskreno i takvi razgovori su najbolji. Vjerujem da smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti. Razgovarali smo o konkretnim projektima, ekonomskim temama, te postigli dogovor da u septembru održimo zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. Želimo najbolje moguće odnose sa BiH i na tome ćemo insistirati. To je dugoročna politika Srbije od koje mi nećemo odustajati", kazao je Vučić.

On je dodao da je razgovarano o oblastima infrastrukture, namjenske industrije, energetike i saradnji u oblasti turizma.

"Mi gledamo u budućnost. Poštujemo BiH, iskreno ćemo i suštinski uspjeti da popravimo stvari u budućnosti", kazao je Vučić.

On je sa članovi Predsjedništva BiH govorio i o dešavanjima u Potočarima 11. jula.

"Ja sam na to zaboravio i spreman sam da u prijateljskom tonu gledam na našu saradnju u budućnosti. Ovo što se meni desilo bilo je neprijatno i teško, ali je to ništa u odnosu na ono što se dogodilo mnogim Bošnjacima, Srbima i Hrvatima koji su izgubili svoje najbliže. Zahvalan sam Bakiru i on osjeća da kod mene nema neprijatelja. Ruka Srbije je pružena i uvijek će biti. Ako su neki prije nas doveli naše narode u konflikt, mi moramo raditi na boljoj budućnosti", dodao je Vučić.

"Ovo je njihova kuća i uvijek su dobrodošli. Mi ćemo svoju toplinu i svoj istinski iskreni odnos uvijek pokazati. Sad je vrijeme da sve ponovo gradimo na bazi iskrenosti", dodao je on.

"Ovdje smo suštinski pričali o stotinama miliona eura, radnim mjestima, sigurnom stvaranju većeg povjerenja između Srba, Bošnjaka i Hrvata", kazao je Vučić.

"Ne postoji nikakav druga politika od politike normalnih i najbližih odnosa. Sretan sam i zadovoljan što su došli ovdje da razgovaramo", dodao je premijer Srbije.