{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić: Dogovoren zajednički nastup BiH i Srbije prema EU

S
13.5.2015. u 16:58
23
62
Ivanić: Dogovoren zajednički nastup BiH i Srbije prema EU
23
Ivanić: Dogovoren zajednički nastup BiH i Srbije prema EU
Mladen Ivanić (Foto: Klix.ba)
Predsjedništvo BiH i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su danas u Sarajevu zajednički nastup prema EU kada je riječ o sredstvima od milijardu eura namijenjenim za infrastrukturalne projekte na zapadnom Balkanu, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
Ivanić je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je sastanak članova Predsjedništva BiH i Vučića bio izuzetno koristan.

"Dogovorili smo dvije stvari. Jedna je da pokušamo vidjeti da li postoji mogućnost zajedničkog nastupa, posebno kada je riječ o elektroprivredi. Očigledno je da u Srbiji postoji ideja da regionalni pristup malo više zaživi i da bi to trebalo biti od interesa za sve", rekao je Ivanić.

On je naglasio da je sada rana faza te ideje, te da u narednim mjesecima ostaje da se vidi šta bi bile eventulane mogućnosti saradnje u toj oblasti.

"Ne mislim da je privatizacija uopšte realna niti moguća, ali da je neki veći stepen saradnje moguć – sigurno jeste", dodao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je napomenuo da je tokom susreta sa Vučićem bilo riječi i o problemima sa kojim se suočavaju privrednici obje zemlje prilikom izvoza.

"Privrednici se žale da procedure na granici predugo traju i da je protok robe daleko brži i lakši sa drugim zemljama. Dogovorili smo da taj dio zanačajno ubrzamo", rekao je Ivanić.

On je napomenuo i da postoji mogućnost zajedničkog pristupa kada je riječ o ideji rekonstrukcije, odnosno izgradnje pruge Sarajevo – Beograd.

"To u principu znači Ploče - Sarajevo - Beograd, preko Tuzle i Zvornika, čime bi se značajno skratio put, s obzirom da je Srbija ušla u rekonstrukciju pruge Beograd – Budimpešta i time želi da otvori svoj tranzit za robu iz Kine ka centralnoj i zapadnoj Evropi. Ako sa naše strane bude dovoljno angžamana, to bi mogao biti vrlo zanimljiv projekt za obje zemlje", dodao je Ivanić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: