Inzko i Moore razgovarali s Tihićem
0

Supervizor i visoki predstavnik za očuvanje Distrikta Brčko

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić primio je danas visoku delegaciju OHR-a s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i njegovim zamjenikom i supervizorom za Brčko Distrikt Roderickom W. Mooreom na čelu.

Ambasadori su predsjednika Tihića upoznali o zaključcima posljednjeg zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira na kojem je donesena odluka o zamrzavanju supervizije za Distrikt Brčko.

Zamrzavanje supervizije stupa na snagu od 31. augusta 2012. uz napomenu da suspenzija ovlasti supervizora nije donesena od Upravnog odbora, već od supervizora i da se ovlasti u svakom trenutku mogu aktivirati.

S obzirom na to da mnoga pitanja u vezi s pravnim statusom Distrikta još nisu riješena kao i činjenica da je odluka Narodne skupštine RS-a o nepriznavanju Arbitražnog tribunala još na snazi, Tihić je naglasio "da se prije zatvaranja Tribunala i ukidanja supervizora, neriješena pitanja moraju riješiti usvajanjem zakona o Brčkom na nivou BiH".

  • Sva bitna i relevantna pitanja za funkcioniranje Distrikta su riješena odlukama ili entitetskih vlada ili parlamenata i iste vrlo jednostavno i jednostrano mogu biti stavljene van snage, dodao je Tihić.

U nastavku razgovora konstatovano je da "Deklaracija o neprihvatanju okončanja supervizije za Brčko Distrikt" usvojena od Parlamenta FBiH predstavlja izuzetno sadržajan i studiozan pristup ukazivanja na pravne nedovršenosti u statusu i funkcioniranju Distrikta, kao i da je zasigurno imala pozitivan odjek u krugovima međunarodne zajednice.

Inzko i Moore su istakli da je jedan od osnovnih preduvjeta za ukidanje Tribunala i supervizije postojanje pravne i političke stabilnosti u BiH koja se, naročito u posljednje vrijeme, dnevno dovodi u pitanje permanentnim atacima na suverenitet, teritorijalni integritet i funkcioniranje BiH.

Tihić je goste upoznao o stavovima SDA u vezi s pitanjem budžeta BiH za tekuću godinu i ponovio da delegati SDA, zarad nekoliko fotelja, neće podržati predloženi antidržavni budžet, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.