Ogromno priznanje napretku BiH
1

Moore: Mandat supervizora za Brčko nije okončan, on je zamrznut

FENA
Roderick Moore
Roderick Moore
Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Roderick Moore rekao je danas novinarima u Sarajevu da je donio odluku da će suspendovati svoje funkcije kao supervizor za Brčko.

"Kancelarija za provođenje konačne odluke u Brčkom se zatvara, a zatvaranje će biti izvršeno najkasnije do 31. augusta ove godine. Suspendujem svoje funkcije kao supervizor, a nadležnost za Brčko će sada, više nego ikada, čvrsto biti u rukama organa vlasti i građana Brčkog", kazao je Moore na konferenciji za novinare održanoj u OHR-u u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, supervizor će i dalje nastaviti da postoji kao pravni subjekt sa svim ovlaštenjima, a i Tribunal za Brčko Distrikt će postojati.

Supervizor će i dalje biti nadležan da obavijesti Tribunal kada budu ispunjeni uvjeti za njegovo zatvaranje. Međutim, do tada će Tribunal zadržati svoju jurisdikciju i nastaviti da izvršava svoj mandat i još uvijek će moći izmijeniti konačnu odluku u slučaju kršenja entiteta da stave dio ili čitav Distrikt pod isključivu nadležnost jednog od entiteta.

"Nadam se da to neće biti potrebno, ali ne trebaju postojati sumnje da li će Tribunal ostati mehanizam koji međunarodna zajednica u potpunosti podržava", kazao je Moore.

On je dodao da bi možda najbolja metafora današnje odluke bila metafora o zamrzavanju.

"U suštini, poslije konsultacija sa Vijećem za provedbu mira, ja sam zamrznuo mandat supervizora za Brčko i nisam ga okončao. Ova odluka ima historijski značaj za Brčko i BiH i predstavlja ogromno priznanje napretka koji su građani Brčkog postigli u ponovnoj izgradnji svoje lokalne zajednice. Odluka o zatvaranju Ureda supervizora u Brčkom i suspenzija supervizije zasniva se na impresivnim rezultatima koji su postignuti zahvaljujući građanima i institucijama Brčkog tokom proteklih 15 godina. To uključuje i uspostavljanje multietničkih institucija, visoku stopu povratka izbjeglica, integrisani sistem obrazovanja i uspostavljanje temelja za potpunu reintegraciju lokalne zajednice u Brčkom ubuduće", kazao je Moore.

On je dodao da je stav Turske kao članice Upravnog odbora PIC-a da se zadrži status supervizije u Brčkom do ispunjenja potrebnih uvjeta, jer smatraju da je to od vitalne važnosti za jedinstvo i stabilnost BiH, kao i da se Turska usprotivila odluci o suspenziji supervizije.

"Današnja odluka nije donesena zato što su svi problemi u Brčkom riješeni. Brčko kao i ostatak BiH ima velike probleme s kriminalom, korupcijom i neefikasnošću administracije. Potrebno je poduzeti značajne inicijative da bi došli do daljih poboljšanja u poslovnom okruženju i kako bi se privukla ulaganja i otvorila radna mjesta.Građani Brčkog mogu i dalje računati na aktivnu podršku međunarodne zajednice.Nastavit ćemo i dalje da pomažemo Distriktu da učestvuje u aktivnostima BiH ka punoj evropskoj i euroatlantskoj integraciji", kazao je Moore.

On je posebno istaknuo da će u Brčkom biti i dalje prisutne međunarodne organizacije i EUFOR, a da će delegacija EU otvoriti ured u Distriktu u narednim mjesecima. OHR će također nastaviti da prati razvoj događaja u Brčkom, kazao je Moore.