BiH
0

Moore: Ima dosta nekonstruktivne retorke koja dovodi u pitanje budućnost BiH

FENA
Jonathan Moore
Jonathan Moore
Prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore smatra da ima dosta nekonstruktivne retorike kojom se dovodi u pitanje opstanak i budućnost BiH te da to potkopava povjerenje međunarodne zajednice koja želi da se u potpunosti implementira Dejtonski sporazum.

Moore dodaje da ima određenih izazova i napada na taj sporazum te da će se to morati ukloniti.

„Kada ova zemlja bude nepovratno na putu ka Evropskoj uniji, tada sigurno više neće biti potrebe za OHR-om“, rekao je Moore danas u Banjoj Luci gdje je razgovarao s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

Ispunjavanje uvjeta za zatvaranje OHR-a, kako kaže, dovest će do ubrzavanja procesa integracije BiH s Evropskom unijom, a među preostalim uvjetima je i završetak pitanja državne i vojne imovine.

Govoreći o superviziji za Brčko Distrikt, Moore je podsjetio da su na posljednjem zasjedanju Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH donesene dvije odluke, te da se već uveliko provodi prva odluka o zatvaranju kancelarije OHR-a u Brčkom do 31. augusta.

Druga je odluka o suspenziji supervizije od 31. augusta, što znači, ponavlja Moore, da nakon tog datuma ne namjerava da koristi svoja ovlašćenja supervizora za taj distrikt.

On ne vjeruje da će Arbitražni tribunal, iako teoretski ima tu mogućnost, donijeti odluku da dio ili cijelu teritoriju Distrikta stavi pod isključivu kontrolu jednog ili drugog entiteta.

„To je teoretski moguće i za to Arbitražni tribunal ima potencijala i za to postoji mogućnost, ali ne vjerujem da će doći do toga“, rekao je Moore.