BiH
0

Bećirović: Rano je za okončanje supervizije u Brčkom

SRNA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović smatra da još nisu sazreli uslovi za okončanje supervizije u Brčkom, pošto Republika Srpska nije povukla odluku kojom ne priznaje odluke Arbitražnog tribunala o statusu ove lokalne zajednice.

"Republika Srpska još nije povukla odluku o nepriznavanju Konačne arbitražne odluke. Takva odluka je u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, gdje se u Aneksu 2 govori da su odluke Arbitražnog tribunala za Brčko obavezujuće i konačne za sve, pa tako i za entitete", naveo je Bećirović.

Razlog za ostanak supervizije Bećirović vidi i u nizu neriješenih pitanja na nivou dva entiteta, posebno Republike Srpske, u odnosu prema Brčko distriktu.

   "Mislim da bi bilo dobro da budu riješena sva preostala pitanja, kao što su pitanje infrastrukture, finansiranja institucija distrikta, predstavljanje Brčko distrikta u institucijama BiH, kao i snabdijevanje distrikta električnom energijom", precizirao je Bećirović.
    
On smatra da preuranjeno okončanje supervizije ne bi bilo dobro i da ne bi pomoglo daljoj stabilizaciji odnosa, ni u Brčko distriktu, ni u cijeloj BiH.
    
Bećirović je u Brčkom sa predsjednikom Skupštine distrikta Esadom Atićem razgovarao o saradnji parlamenata BiH i brčko distrikta.

Oba doma Parlamenta Federacije BiH potvrdila su juče Deklaraciju o neprihvatanju ukidanja supervizije za Brčko distrikt koju je predložio predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. U Deklaraciji se navodi da nisu stečeni uslovi za ukidanje supervizije za Brčko distrikt i zatraženo je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i supervizor za Brčko distrikt Roderik Mur zahtijevaju od Narodne skupštine Republike Srpske da poništi svoju odluku o neprihvatanju Konačne odluke Arbitražnog tribunala o proglašenju Brčko distrikta, te da donese odluku ili zaključak o njenom prihvatanju.