"Kontinuirano primao prijetnje"
0

Suljagić: Ostavka je jedini lični, moralni i politički odgovoran čin

Sarajevo-x.com
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Nakon što je portal Sarajevo-x.com prvi objavio informaciju da je Emir Suljagić, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo podnio neopozivu ostavku, oglasio se i sam ministar. Istakao je da je odlučio dati ostavku zbog prijetnji njemu i njegovoj porodici.

"Nakon najnovijih prijetnji upućenih meni i mojoj porodici, a u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine Kantona Sarajevo, danas sam Predsjedavajućoj Skupštine Mirjani Malić podnio neopozivu ostavku na mjesto ministra obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo. Prijetnje s kojima se suočavamo moja porodica i ja me sprečavaju u izvršavanju onoga za što sam dobio mandat i zakletve koju sam položio pred Skupštinom i građanima Kantona Sarajevo", naveo je Suljagić.

Istakao je kako je na svom radnom mjestu kontinuirano primao prijetnje, nakon što je svojim odlukama počeo ugrožavati neformalne centre moći koji nisu podložni izbornoj volji građana.

"Prijetnje upućivane meni, i javno i privatno, sam ignorisao, vjerujući da kao i svi drugi građani ove zemlje uživam zakonom garantovanu zaštitu. Javnosti je poznato da su se svi, od vjerskih velikodostojnika, preko medija, do udruženja građana, utrkivali u učešću u mom javnom linču, čime su kreirali kontekst u kojem je slanje metka na moju kućnu adresu postalo legitimno. Dio odgovornosti za hajku na mene snose i oni mediji koji su u kontinuitetu objavljivali moju kućnu adresu, čime su meni i mojoj porodici stavili metu na leđa", naglasio je Suljagić.

Istakao je da ga je na odluku da podnese ostavku natjeralo i to što "u BiH moć imaju oni koji nemaju nikakvu odgovornost prema biračima, od birokratije koja odgovara samoj sebi, do vjerskih zajednica koje sebe stavljaju iznad zakona u svakom pogledu."

"Smatram da oni koji se kriju iza vjere da bi prijetili meni i mojoj porodici zloupotrebljavaju vjeru da bi zadržali moć i privilegije u kojima nezasluženo uživaju.

S obzirom na to da nisam spreman udovoljiti pritiscima i uraditi ono što se traži od mene u prijetnjama, a imajući u vidu činjenicu da je sigurnost moje porodice direktno povezana s tim, smatram da je podnošenje neopozive ostavke jedini lični, moralni i politički odgovoran čin koji mogu poduzeti u ovom trenutku.

Iskreno se nadam da će moja ostavka označiti početak povratka moći u institucije kojima upravljaju oni koje je narod birao i koji narodu na izborima polažu račun", istakao je Suljagić.