Poraz države za čovjeka
0

KOMENTAR / Smeta vam ministar? Ništa lakše, pošaljete mu metak u pismu!

Piše: Almir Panjeta
Država koja nije u stanju svoje građane zaštititi od kriminala jednostavno više nije država, a pogotovo nije "država za čovjeka". Šta, nakon činjenice da jedan ministar, u strahu za vlastitu sigurnost i sigurnost svoje porodice, mora kapitulirati pred kriminalcima i "ljudima iz sjene", ko god oni bili, može očekivati "običan građanin"?

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Emir Suljagić je, u obrazloženju svoje ostavke, priznao kako u ovoj zemlji potpuno neometano djeluju neformalni centri moći koji nisu podložni izbornoj volji građana i da u BiH moć imaju oni koji nemaju nikakvu odgovornost prema biračima, od birokratije koja odgovara samoj sebi, do vjerskih zajednica koje sebe stavljaju iznad zakona u svakom pogledu.

Ministar je pojasnio da je prijetnje primao kontinuirano, ali se na njih jedno vrijeme nije osvrtao, te da je "prekipjelo" kada je na kućnu adresu primio pismo sa metkom u "attachmentu", u kojem mu se prijeti porukom "Ostavi se Allaha dž.š. i njegove vjere. Stići će te vjernička ruka".

Ostavku koju je podnio usljed straha za sebe i svoju porodicu nazvao je "ličnim, moralnim i politički odgovornim činom". Kazao je kako se nada i da će njegova ostavka označiti početak povratka moći u institucije kojima upravljaju oni koje je narod birao i koji narodu na izborima polažu račun, iz čega se jasno vidi njego stav o tome koliko izabrani zvaničnici kojima je narod dao povjerenje to povjerenje i opravdavaju.

Čin možda jeste ličan, moralan bi bio nakon prvog podnošenja ostavke, kada je u odlučujućem momentu ostao bez podrške matične Socijaldemokratske partije (SDP), ali koliko je politički odgovorno da ministar javno prizna da je podlegao prijetnjama i pritiscima te na taj način svakom luđaku i kriminalcu poruči da živi u državi u kojoj svakog ko mu se zbog bilo čega ne sviđa može jednostavno smijeniti poslavši mu, nekažnjeno, metak u pismu ili granatu u paketu.

Znači li to da su italijanski premijer Mario Monti, pet direktora dnevnih novina u Italiji te Montijeva ministrica socijalne skrbi Elsa Fornero bili politički neodgovorni kada u decembru prošle godine nisu podnijeli ostavke nakon što im je također upućeno pismo s metkom, a pored svega je izglasan i štedljivi budžet zbog kojeg su im prijetnje odaslane?

I to je jedna strana priče, ona koja je javnosti predstavljena. Suljagić je u saopštenju napisao i kako nije spreman udovoljiti pritiscima i uraditi ono što se od njega traži u prijetnjama, ali nije spomenuo činjenicu da je posljednjih dana izložen i snažnim pritiscima iz vlastite stranke. To je druga strana priče.

Prema saznanjima do kojih je došao naš portal, nakon kojih smo ekskluzivno objavili vijest o ministrovom povlačenju, Suljagić je proteklih dana bio pod konstantnim pritiscima iz samog vrha SDP-a, a vezano za sumnjiva imenovanja u upravni odbor jednog od sarajevskih fakulteta, preko kojih nije želio preći. Prema našim saznanjima, nakon Suljagića bi zbog istih imenovanja mogao odstupiti još jedan član Vlade KS.

Kad se sve sabere i oduzme, ne zna se šta je gore: činjenica da je ministar zaista zbog prijetnji podnio ostavku, ili činjenica da se u "državi za čovjeka" na ovaj način unosi nemir među građane i ugrožava sigurnosna situacija kako bi se pažnja skrenula sa unutarstranačkih sukoba.