Dvije svjedokinje
48

Suđenje Novaliću i drugima: Kako su u odlukama mijenjane oznake respiratora i zašto nije navedeno šta se kupuje

B. R.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na ročištu u predmetu "Respiratori" pred Sudom Bosne i Hercegovine danas su svjedočile uposlenice Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Enisa Bajrović i Sanita Alagić.

Obje su dale iskaz o postupku prošlogodišnje nabavke i kupovine 100 respiratora iz Kine za više od 10 miliona KM.

Bajrović je, kao pomoćnica direktora FUCZ-a za pravne poslove, prvo odgovarala na pitanja jednog od tužitelja Mirza Hukelića. Prema njenom iskazu, bila je članica Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine od 2011. do 25. marta prošle godine.

Ukazala je da je Alagić, kao šefica Sektora za materijalno-tehničke poslove i javne nabavke FUCZ-a, bila odgovorna za nabavku medicinske opreme.

Tvrdi da je 24. marta, dan prije nego što će biti razriješena na funkciji članice Štaba, na dnevnom redu ovog štaba bio prijedlog za nabavku, ali u kojem nije jasno navedeno šta će se nabaviti. Kako je kazala, u prijedlogu odluke je bilo istaknuto da je nabavka u svrhu borbe protiv pandemije koronavirusa.

Šeficu Štaba, zamjenicu federalnog premijera, ministricu finansija i optuženu u ovom predmetu za nesavjesan rad Jelku Milićević (HDZ) te Marinu Beru iz entitetskog Ministarstva zdravstva izdvojila je kao članice Štaba koje su pitale zašto u prijedlogu odluke nije naveden predmet nabavke, tj. šta se planira kupiti. Alagić je istakla kao osobu kojoj je ovo pitanje bilo upućeno. Prema svjedočenju Bajrović, prijedlog odluke je povučen sa dnevnog reda te je Milićević predložila da se odluka dopuni. Kako je kazala, ne sjeća se da je dobila zapisnik sa ove sjednice, iako je pravilo da se on ustupi i razmatra na svakoj sjednici Štaba.

Naglasila je da je nakon toga predložena izmjena Uredbe o Kriznom štabu koja je podrazumijevala smanjenje broja članova ovog tijela. Među razlozima za to koji su tada spominjani navela je cilj da ovo tijelo bude funkcionalnije.

Zatim je tužitelj Hukelić pročitao iskaz Bajrović tužilaštvu iz 23. jula prošle godine prema kojem je izjavila da je jedan od razloga za promjene u sastavu Štaba i to da "navodno više ne pitamo za specifikacije" onoga što se namjerava kupiti.

Tvrdi da nije znala ko će biti novi članovi i koliko bi članova trebao imati izmjenjeni sastav Štaba. Ukazala je da je sama pripremila odluku o ovim izmjenama koje je mailom poslala tadašnjem direktoru FUCZ-a i još jednom optuženom Fahrudinu Solaku. Prema njenim riječima, u dokumentu je ostavila prazan prostor na kojem će se dopisati novi članovi Štaba, jer nije znala ko su.

Posvjedočila je da institucija u kojoj radi ima opremu za audiosnimanje sjednica te da je mislila da se sjednice Štaba snimaju, ali da je nedavno saznala da sjednice nisu snimane. Uprkos tome što od 25. marta 2020. nije bila članica Štaba tvrdi da je bila upoznata o odluci nabavke respiratora donijete 1. aprila 2020. Sektor čija je šefica Sanita Alagić je navela kao nekoga ko je izradio prijedlog odluke o nabavci.

Nije željela parafirati izuzeće iz javnih nabavki

Prema iskazu Bajrović, već 3. aprila je sačinjena odluka o izuzeću iz javnih nabavki. Potcrtala je da je za potrebe ove odluke pribavljeno mišljenje Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine o hitnim nabavkama.

Na pitanje tužitelja Hukelića kako je shvatila to mišljenje, odgovorila je da se ovakva odluka može donijeti kada je to istinski hitno ili, kako je rekla, kroz sat ili dva sata. Poručila je da ovu odluku nije htjela parafirati, a kao razlog za to je istakla "osjetljivost" predmeta.

Upitana zašto nije parafirala, izjavila je da se zahtijeva na poštivanju zakona, a da je izuzimanje iz zakona vrlo osjetljivo. Tvrdi da je u međuvremenu suspendovani direktora FUCZ-a nije pitao zašto nije parafirala odluku. Upravo je njega navela kao nekoga ko potpisuje konačnu odluku, a nakon što je prethodno odobri Krizni štab.

Uvjerava da se ranije nije dešavalo da na prijedlogu ne bude naveden predmet nabavke.

Kako su mijenjane oznake respiratora

Bajrović je potom svjedočila o tome kako su u odluci o nabavci respiratora mijenjane oznake za vrstu respiratora koji se namjeravaju kupiti. Potcrtala je da je Adnan Hrapović iz sektora kojim rukovodi Alagić tražio da se promijeni prvobitna oznaka pravdajući to tehničkom greškom, odnosno greškom u pisanju. Ukazala je da je oznaku promijenila njihova kolegica Minela Lučkin-Ovčina koja je napisala i prvobitnu odluku. Svjedokinja tvrdi da je zaista bila uvjerena da je riječ o greški u pisanju, jer se to i ranije dešavalo prilikom sačinjavanja akata.

Zatim je tužitelj Džermin Pašić pročitao njen raniji iskaz tužilaštvu prema kojem je Alagić pitala zašto su se mijenjale oznake respiratora, i to nakon što je javnost informisana o mogućim nezakonitostima pri kupovini respiratora. Prema iskazu, i Alagić joj je poručila da je riječ o tehničkoj greški.

Na pitanje Solakove advokatice da su zdravstveni radnici na sjednici Kriznog štaba ukazivali da su respiratori ključni za spašavanje života, odgovorila je da se ne može sjetiti da je to tako bilo. Istakla je da je na jednoj od sjednica Štaba bio i, kako je kazala, predstavnik jedne firme koji je ukazao da se cijene medicinske opreme na svjetskom tržištu brzo mijenjaju.

Umjesto za popravku helikoptera, novac preusmjeren za kupovinu respiratora

Sanita Alagić je istakla da je na osnovu procjene tržišta i ponuda firmi utvrđivala nabavke - šta kupiti i koliko nečega kupiti. Kako je navela, kupovinu testova na koronavirus, rukavica, maski, zaštitnih odijela i naočala je utvrđivala na osnovu potreba stanovništva i zdravstvenih ustanova.

Kao stručne osobe, između ostalih, koje je konsultovala za nabavke navela je ranije spomenutu Marinu Beru iz Ministarstva zdravstva Federacije i Anu Mariju Magazinović iz entitetskog Zavoda za javno zdravstvo.

Istakla je da je Fikreta Hodžića, vlasnika firme "Srebrena malina" preko koje su respiratori kupljeni i koji je također optužen u ovom predmetu, upoznala 4. aprila 2020. kada je došao da potpiše ugovor. Prema njenim riječima, pozvana je u ured u kojem je bio Hodžić i predstavljen joj je kao dobavljač. Tvrdi da ranije nije bilo moguće pronaći dobavljača respiratora.

Sjednicu Kriznog štaba iz 1. aprila prošle godine istakla je kao trenutak kada je saznala da postoji mogućnost kupovine respiratora, ali da nije obaviještena o tome ko će biti dobavljač Kako je kazala, u kontinuitetu se znalo da je potrebno 300 respiratora. Navela je da je na zahtjev Milićević kao čelnice Štaba suspendovana odluka o popravci helikoptera kako bi bilo dovoljno novca za kupovinu respiratora.

Među optuženima u ovom predmetu je i federalni premijer Fadil Novalić. Suđenje se nastavlja 10. novembra kada bi trebalo biti nastavljeno svjedočenje Alagić.