Odbijena mu žalba
230

Novalić u petak odlazi u zatvor, zaprimio rješenje suda koje kaže da nema elemenata za odlaganje kazne

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, koji je osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja prilikom nabavke respiratora iz Kine, u petak odlazi u zatvor.
Prema informacijama Klix.ba iz pouzdanih izvora, Novalić je danas preuzeo rješenje suda, prema kojem mora u zatvor, a nakon što je ranije zatražio odgodu zatvorske kazne. Stoga, najkasnije u petak, Novalić mora da se javi u Državni zatvor Vojkoviće, gdje će odsluživati kaznu.

Novalićev advokatski tim je ranije podnio zahtjev za odgodu izvršenja kazne, što je odbijeno. No, ponovo su se žalili, smatrajući da Novalić ima pravo na odgodu izvršenja s obzirom na neodložive poslovne obaveze koje ima. Sudija nije bio saglasan sa navodima iz žalbe, stoga je naredio da Novalić ide u zatvor bez odlaganja.

Ranije su u zatvor stigli Fikret Hodžić i Fahrudin Solak, koji su zajedno s Novalićem osuđeni zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, s tim da je Solak osuđen i za krivotvorenje dokumenata. Solak je dobio šest godina zatvora, a Hodžić pet.

Oni su također pokušali odgoditi izvršenje zatvorske kazne, ali je sud donio istu odluku kao i u slučaju Novalića, a to je da nema elemenata za odgađanje.