BiH
0

Suđenje Momiru Pelemišu i Slavku Periću za zločine u Srebrenici

FENA
Bivši pripadnik Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) na suđenju za genocid u Srebrenici kazao je danas da mu optuženi Momir Pelemiš i Slavko Perić nisu izdavali nikakva naređenja.

Božidar Stankić, svjedok Odbrane drugooptuženog Perića, ispričao je da je tokom rata bio pripadnik Prvog bataljona u "pozadinskom vodu“, te da je njegovo zaduženje bilo da vozi jedan od dva vojna autobusa i sanitetsko vozilo.

Stankić je kazao da je njegova glavna obaveza bila da vozi vojsku na linije, te da nikada nije vozio zarobljenike.

"Slavko Perić mi nikada nije izdao naređenje. Ne znam koje je poslove obavljao. Poznajem ga od prije rata i o njemu nikad nisam čuo ništa loše. Znam ga kao čovjeka pravog karaktera“, rekao je Stankić.

Za učešće u ubistvima više stotina Srebreničana u Domu kulture u Pilici, te na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine (općina Zvornik),

Tužilaštvo BiH tereti Momira Pelemiša, zamjenika komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade, i Slavka Perića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost u toj brigadi.

Stankić je kazao da je naredbe da ide po vojsku dobijao od Branka Jevtića, "komandanta pozadine".

"Vojska je bila udaljena oko 15 kilometra od škole u Pilici, a mi vozači posebno smo bili smješteni u jednoj kući. Kolega Sveto Jević i ja bili smo određeni da vozimo vojnike za Srebrenicu. Kad smo došli tamo rečeno nam je da se vratimo u Kozluk (općina Zvornik) sa dva autobusa u slučaju potrebe pojačanja. Tamo smo bili dva do tri dana i tada je javljeno da nije potrebno pojačenje, pa smo se vratili u bataljon u Pilicu", kazao je svjedok, preciziravši da je prije pada Srebrenice otišao u Kozluk.

Ovaj svjedok je također dodao da mu ni prvooptuženi Pelemiš nije izdavao naredbe.

Milan Lazarević, drugi svjedok Odbrane Perića, ispričao je da je bio pripadnik "R čete" Zvorničke brigade, koju su činili ljudi na radnoj obavezi.

"O Periću nisam čuo nikad ništa loše, a Pelemiša ne poznajem“, kazao je svjedok, i dodao da je 14. i 15. jula 1995. godine bio kući u Pilici, ali da mu nije poznato ništa o zarobljavanju i odvođenju Bošnjaka.

Pelemiša i Perića optužnica tereti da su 15. i 16. jula 1995. godine učestvovali u ubistvima oko 1.200 Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo, te za ubistva oko 600 muškaraca u Domu kulture u Pilici.

Prema optužnici, zatvorenici su prethodno boravili u školi “Kula” u Pilici, a Perić je, uz znanje i pod komandom Pelemiša, pronašao i rasporedio vojnike Prvog bataljona da obezbjeđuju to područje, javio je BIRN.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. novembar, kada će Odbrana drugooptuženog Perića saslušati dva svjedoka.