Suđenje Pelemišu
0

"Sala Doma kulture bila je puna leševa"

FENA
Petar Jurošević, svjedok odbrane Momira Pelemiša, optuženog za ratni zločin na području Srebrenice, kazao je danas pred vijećem Suda Bosne i Hercegovine da je u julu 1995. čuo pucnjavu i vidio mrtve zarobljenike u Domu kulture u Pilici (općina Zvornik) - prenosi BIRN.

"Prvi rafal je opalio u popodnevnim časovima. Onda je krenulo da gruva...i sve se završilo za pola sata. Sala Doma kulture bila je puna leševa. Prema mom mišljenju, bilo ih je oko 300", ispričao je Jurošević, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava civilne policije u Kozluku.

Državno tužilaštvo tereti Momira Pelemiša, bivšeg zamjenika komandanta i načelnika Štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Slavka Perića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost, da su 15. i 16. jula 1995. učestvovali u ubistvima oko 1.200 Srebreničana koji su bili zarobljeni u školi “Kula”, a zatim odvedeni u Vojnu ekonomiju Branjevo, kao i za ubistva oko 600 muškaraca u Domu Pilica.

Jurošević je kazao da ubistva u Domu kulture u Pilici nije vidio, ali da je s policijskog punkta koji se nalazio preko puta Doma vidio zarobljenike koji su tu bili nekoliko dana.

"Nakon ubistava, par vojnika je došao do mog punkta i zahtijevali su da pođem s njima u Dom kulture. Vidio sam da je u sali doma bilo još živih. Sve su ih pobili i na kraju opljačkali. Stajao sam po strani, gledao dok mi se nije smučilo i otišao nakon toga kući", kazao je svjedok, napominjući da vojnike u Domu kulture nije poznavao, ali da je kasnije od ljudi iz sela čuo da je za njih, kao i za zarobljenike, bio zadužen "bezbjednjak" Slavko Perić.

Prema optužnici, 17. jula 1995., nakon pogubljenja muškaraca u Pilici, Perić je osigurao prisustvo vojnika, a zatim im naredio da uklone i prevezu tijela ubijenih do Vojne ekonomije Branjevo, gdje su ukopana u masovnoj grobnici. Također se navodi da je Pelemiš učestvovao u koordinaciji ukopa ubijenih tako što je osigurao gorivo, građevinska vozila i ljudstvo iz Zvorničke brigade.

Tokom unakrsnog ispitivanja Jurošević je napomenuo da ubistva u Domu kulture u Pilici nije nikom prijavio jer se bojao i jer nije znao šta se tačno dešava.

Na ovom ročištu kao svjedok odbrane prvooptuženog iskaz je dao i Novica Đerić, nekadašnji referent Zvorničke brigade, koji je kazao da je u julu 1995. radio u kasarni "Standard" u Zvorniku na izdavanju goriva i municije.

Tokom ispitivanja Đerić nije mogao da se sjeti u koje svrhe je 16. jula 1995. natočio 500 litara goriva niti je znao reći po čijoj odluci je gorivo sipano.

Suđenje se nastavlja 29. septembra.