{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi bataljon bez saznanja

F
5.10.2010. u 19:35
0
0
Prvi bataljon bez saznanja
0
Prvi bataljon bez saznanja
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine svjedok Odbrane prvooptuženog Momira Pelemiša je kazao da nema saznanja da su vojnici Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) bili umiješani u ubistva u Domu kulture u Plici.
Vujadin Savić, svjedok Odbrane prvooptuženog Momira Pelemiša i nekadašnji dežurno-operativni referent pri Prvom bataljonu Zvorničke brigade VRS-a, rekao je da je za dovođenje zarobljenika u Dom kulture u Pilici (općina Zvornik) saznao "slučajno“, pri povratku sa obilaska vojnika na liniji.

Kako je objasnio, nikakav zvanični dokument o pristiglim zarobljenicima u julu 1995. godine nije došao u bataljon.

"Lično mi je Pelemiš rekao da su u Domu kulture u Pilici smješteni zarobljenici. Koliko sam shvatio, Slavko Perić je to rekao Pelemišu, čija je kuća bila vrlo blizu Doma kulture i koji je otišao da vidi zarobljenike“, kazao je Savić, objasnivši da im je rečeno da su zarobljenici iz Srebrenice, te da će biti razmijenjeni.

Momira Pelemiša, bivšeg zamjenika komandanta i načelnika štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade i Slavka Perića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost u toj brigadi, Državno tužilaštvo tereti za učešće i ubistvima više stotina Srebreničana u Domu kulture u Pilici, te na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine.

Savić je kazao da je za ubistva na Vojnoj ekonomiji Branjevo saznao mnogo kasnije, i to preko medija, te da ne vjeruje da je bilo ko od pripadnika Prvog bataljona učestvovao u tom događaju.

"Tvrdim da pripadnici Prvog bataljona ne bi mogli nikoga ubiti. Mi nismo imali nikakvih saznanja o tome šta se dešava u Domu kulture i na Vojnoj ekonomiji“, kazao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja Savić je potvrdio da u sjedište bataljona nikada nije stigla naredba za upućivanje vojnika u Pilicu, te da on nikada nije vidio zahtjev za potražnjom municije ili goriva.

"O tome ništa ne znam. Takav zahtjev nisam nikada vidio, a da li je postojao to vam ne znam reći. Ali, činjenica je i da mi komandant, ili njegov zamjenik, nikada nisu polagali račune“, objasnio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. oktobar, prenosi BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: