BiH
9

Suđenje Mladiću: Odbrana tvrdi da su na Markalama podmetnuti leševi

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka Optužbe RM-055, Odbrana Ratka Mladića sugerisala je da su među tijela žrtava druge eksplozije na Markalama u augustu 1995. godine bili ubačeni leševi osoba stradalih na drugim mjestima, saopćio je BIRN-Justice Report.

Prema optužnici protiv Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), minobacačka granata koja je 28. augusta 1995. ispred Markala usmrtila 43, a ranila 75 građana bila je ispaljena s položaja VRS-a. Branilac Branko Lukić predočio je svjedoku RM-055, tadašnjem oficiru UNPROFOR-a iz Francuske, fotografiju jedne od žrtava, čije je tijelo ostalo nagnuto preko ograde na ulici, gotovo potpuno razorenog grudnog koša.

Svjedok je potvrdio Lukićevu sugestiju da se, uprkos “ogromnoj rupi u grudnom košu”, na fotografiji ne vidi nimalo krvi ispod tijela, izvještava BIRN.

"Da li biste se iznenadili ako bih vam rekao da ova osoba nije registrovana među poginulima”, pitao je Lukić svjedoka, koji je odgovorio da "nema informacija" o tome. Svjedoku je pokazana fotografija druge žrtve, Vehida Komara, na čijem su tijelu bile vidljive dvije male rupe.

"Očito je da je ova osoba bila pogođena hicima iz pješadijskog oružja, ne liči mi na rane od gelera iz artiljerijskog oružja", odgovorio je RM-055.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alphonsa Oriea kako razlikuje rane nanesene pješadijskim oružjem i fragmentima granata, svjedok je objasnio da "geler cijepa i čupa tkivo, a metak ga buši". RM-055 je potvrdio da je istragom - na osnovu ugla pod kojim je granata pala i činjenice da je nije snimio nijedan od radara UNPROFOR-a - bilo utvrđeno da je projektil doletio sa oko 1.300 metara iz pravca jugoistoka, saopćio je BIRN.

"Linija razdvajanja Armije BiH (ABiH) i VRS-a bila je udaljena između 800 i 1.000 metara od mjesta eksplozije na Markalama, što znači da je granata morala biti ispaljena sa 300-500 metara iza linije razdvajanja", precizirao je svjedok.

Na osnovu tog nalaza, RM-055 i njemu pretpostavljeni tadašnji komandant UNPROFOR-a Rupert Smith zaključili su da je granatu ispalila VRS.

"Posljednji leševi bili su odnošeni kad sam stigao. Ispred jedne prodavnice sam nagazio na otkinutu ruku jedne žene", kazao je francuski oficir i dodao da su granate pale i na "poprečnu ulicu, oko 200 metara dalje".

Na pitanje Mladićevog branioca kako to da posmatrači UN-a s obližnjih punktova nisu čuli ni vidjeli ispaljivanje nijedne granate, RM-055 je odgovorio da to "nije iznenađujuće" zato što je istog dana "bilo i drugih incidenata".

Bivši oficir UNPROFOR-a naglasio je da radari međunarodnih snaga nisu snimili rakete zbog niske putanje. Odgovarajući na pitanje Mladićevog branioca, svjedok je rekao kako je bilo "glasina" da pretežno bošnjačke snage iz snajpera pucaju na svoj narod, ali kako je on bio uvjeren da "hici dolaze s druge strane".

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka odbrana će okončati sutra.

Mladić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, izvještava u utorak BIRN-Justice Report.