BiH
0

Suđenje Mladiću: Projektil ispaljen iz pravca sela Mrkovići

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Sarajevski policajac Edin Suljić posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je istragom utvrđeno da je minobacačka granata koja je u februaru 1994. ubila i ranila više od 200 građana na pijaci Markale ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS).

Suljić, koji je tada radio u Odjeljenju za ratne zločine Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, posvjedočio je da su razgovori sa građanima koji žive duž putanje kojom je, po nalazima balističara, granata doletjela na Markale, potvrdili da je projektil ispaljen iz pravca sela Mrkovići, gde je VRS imala minobacački položaj.

"Po razgovorima koje sam lično obavio, kao i moje kolege, došao sam do zaključka da su ta lica čula zvuk ispaljenja, prelet projektila i naknadno eksploziju", rekao je Suljić, prenio je Birn Justice Report.

Svjedok je opisao da je na Markalama, neposredno poslije eksplozije, vidio dijelove ljudskog tkiva i tragove krvi. Patolozi iz bolnice na Koševu, gdje je prebrojao šezdesetak mrtvih, potvrdili su da su smrt izazvali fragmenti minobacačke granate, rekao je Suljić.

Na osnovu nalaza balističkih i drugih istražitelja, Suljić je napisao izvještaj o eksploziji na Markalama i krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog izazivanja smrti 67 i ranjavanja 142 osobe.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za terorisanje civila u Sarajevu granatiranjem i snajperskim djelovanjem. Prema optužnici, 5. februara 1994. u eksploziji na Markalama poginulo je 66, a ranjeno više od 140 osoba. Mladiću se sudi i za genocid u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suljić, koji je istraživao i napad na tramvaje u centru Sarajeva početkom oktobra 1994. godine, posvjedočio je da je na njih pucano iz “sijača smrti”, odnosno puškomitraljeza, iz pravca položaja VRS-a.

Prije Suljićevog svjedočenja, Mladićeva odbrana sugerisala je, tokom unakrsnog ispitivanja sarajevskog ljekara Bakira Nakaša, da je Državnu bolnicu u centru grada mogla granatirati i Armija BiH (ABiH), s položaja na Debelom brdu.

Nakaš je ostao pri iskazu da je bolnicu artiljerijom napadala VRS.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović pitao je svjedoka da li je ABiH otvarala vatru iz okoline bolnice, što je Nakaš negirao. On je izjavio i da ne zna za položaje Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojne policije za koje je Stojanović tvrdio da su bili blizu bolnice.

Kao “osnovno pravilo”, Nakaš je naveo da je “pogađan dio bolnice gdje su bili pacijenti”, od petog do devetog sprata zgrade.

Suđenje Mladiću bit će nastavljeno u petak, 15. februara.