BiH
0

Na suđenju Mladiću svjedočenje "insajdera“ iza zatvorenih vrata

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, sudije su saslušale zaštićenog svjedoka Tužilaštva RM-084, iz čijeg iskaza proizlazi da je “insajder”, odnosno da je tokom rata u BiH bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Veći dio glavnog ispitivanja RM-084 protekao je iza zatvorenih vrata. U sažetku njegove izjave, koju je pročitala u sudnici, tužiteljica Camille Bibles precizirala je da je svjedok opisao “obuku pripadnika Srpske demokratske stranke (SDS) koju je obavljala Jugoslavenska narodna armija (JNA), uklanjanje nesrba iz VRS-a, nekažnjavanje vojnika VRS-a za zločine, provođenje šest strateških ciljeva bosanskih Srba, odnose između VRS-a i raznih paravojnih formacija i različite borbene operacije”.

Na dijelu zasjedanja otvorenom za javnost, tužiteljica je svjedoka pitala i da li je “bio obučavan za dužnost vojnog komandanta u vezi s ljudima koji se predaju”, na šta je RM-084 kazao da mu pitanje nije jasno. Ostatak ispitivanja nije bio dostupan javnosti.

Unakrsno ispitivanje svjedoka RM-084 bit će nastavljeno 6. novembra, javio je BIRN.

U nastavku suđenja, o drugoj eksploziji na sarajevskoj tržnici Markale, u augustu 1995. godine, svjedočio je Ismet Svraka, koji je tada bio teško ranjen šrapnelima.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem. U optužnici se navodi da je minobacačka granata ispaljena s položaja VRS-a 28. augusta 1995. godine ispred tržnice Markale ubila 43, a ranila 75 osoba.

Svraka, koji je tada bio zidar, posvjedočio je da je tog dana ispred ulaza na Markale razgovarao sa dvojicom prijatelja i da je u jednom trenutku granata pala nedaleko od njih. U okolini, kako je izjavio, nije bilo pripadnika, ni položaja Armije BiH (ABiH).

“Oni su bili okrenuti ka zidu Markala, a ja licem prema njima... Pet do sedam metara iza mene, odjednom sam čuo eksploziju, pao sam... Noge nisam osjećao... Rukama sam se po glavi opipao – čitava mi glava, mogu da dišem – živ sam... Vidjeti nisam mogao ništa, ali sam sve čuo, ‘daj ovog, daj onog’ i zapomaganje”, ispričao je svjedok. Kako je rekao, ubrzo je automobilom bio prebačen u bolnicu Koševo, gdje mu je amputirana lijeva noga, kao i dva prsta na desnom stopalu. Iz stomaka mu je gelere operacijom izvadio “doktor Milošević”, a jedan geler svjedoku je do danas ostao u glavi. “Vidite svu moju invalidnost – protezu i dvije štake – a živjeti se mora”, kroz suze je u sudnici rekao Svraka.

Dvojica Svrakinih prijatelja – Ramo Herceglija i Ibrahim Hajvaz – s kojima je razgovarao ispred Markala u trenutku eksplozije, ostali su na mjestu mrtvi. Tužilaštvo je u sudnici prikazalo snimak brojnih žrtava i ranjenika načinjen neposredno poslije eksplozije na Markalama, a svjedok je identifikovao sebe. Izrazivši svjedoku “iskreno žaljenje zbog svega što je preživio kao žrtva”, Mladićev branilac Miodrag Stojanović je Svraku u kratkom unakrsnom ispitivanju pitao odakle je granata doletjela. “Odakle je došla i ko ju je bacio, ja ne znam”, glasio je odgovor.

Upitan da li je, dolazeći na Markale, vidio televizijske ekipe, Svraka je odgovorio negativno.

Na pitanje da li i danas ima geler koji mu je izvađen iz stomaka, rekao je da ga je imao, ali više nema.

Optužnicom Tužilaštva u Haagu, Mladiću je na teret stavljen genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje međunarodnih pripadnika za taoce.