{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok na suđenju Mladiću: Eksplozije i pucnjava u autobusu

26.9.2012. u 16:31
1
1
Svjedok na suđenju Mladiću: Eksplozije i pucnjava u autobusu
1
Svjedok na suđenju Mladiću: Eksplozije i pucnjava u autobusu
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, zaštićeni svjedok Optužbe opisao je kako je u junu 1992. godine preživio masakr na Sokolinama, gdje su snage bosanskih Srba ubile 47 Bošnjaka iz sela Ahatovići u sarajevskoj opštini Novi Grad.
Svjedok RM-145 izjavio je da su pripadnici srpskih snaga, predvođeni izvjesnim Žutim, 14. juna 1992. godine iz pritvora u Rajlovcu izveli 55 bošnjačkih zarobljenika i uveli ih u autobus, rekavši im da idu u razmjenu. Prema riječima svjedoka, u Rajlovcu je boravio nakon hapšenja u selu Ahatovići.

“Kada smo stigli do Sokolina, izašli su stražari, a Žuti je rekao da je motor prokuhao i da mora da donese vode... Čim su oni izašli, začula se jaka detonacija u prednjem dijelu autobusa, onda i pucnjava iz pješadijskog oružja... To je trajalo 15 minuta”, posvjedočio je RM-145.

Nakon što je pucnjava prestala, svjedok je čuo da autobusu prilazi automobil. “Otvorila su se vrata i čuo sam kako neko kaže: ‘Uđi i vidi ima li neko živ.’ Taj drugi opsovao je i crkvu i Boga i odgovorio: ‘Idi ti pa vidi.’ Zalupila su se vrata i otišli su”, rekao je RM-145 i dodao da je ležao na podu autobusa i da su preko njega bili leševi.

Potom je, zajedno sa još tri preživjela, uspio da kroz šumu pobjegne do sela Vukasovići, gdje mu je pružena prva pomoć.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida. Haško tužilaštvo tereti Mladića i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Mladić je odbio da prisustvuje ročištu zato što je svjedok RM-145 iskaz davao preko video-veze iz Sarajeva, a optuženi je tvrdio da ima pravo da se u sudnici suoči sa svakim svjedokom. Nakon upozorenja, Mladić je preko advokata potvrdio da se dobrovoljno odriče prava da prisustvuje procesu, ostajući u ćeliji izvan sudnice. U sudnicu se vratio po završetku svedočenja RM-145.

U sudnici je prikazan i snimak uništenog autobusa i leševa koji su, kako je svjedok RM-145 potvrdio, 15. juna 1992. godine načinili mještani koji su otišli na poprište zločina. Na snimku se vidi i kako desetine mještana kopa zajedničku grobnicu u koju su žrtve sahranjene.

“Ja i moj tetak morali smo prepoznavati ubijene – rijetko u koga je lice bilo cijelo da bismo ga mogli prepoznati, nego smo morali po odjeći... Dokumente su nam uzeli kad smo krenuli”, kazao je RM-145.

Svjedok je izjavio i da su Bošnjaci zarobljeni u Ahatovićima prebijani i ubijani i dok su bili zatvoreni u napuštenim tankovima za gorivo u Rajlovcu, prije masakra na Sokolinama.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović pitao je svjedoka tokom unakrsnog ispitivanja da li je vidio ko je otvorio vatru na autobus, a RM-145 je odgovorio: “Ne, bio sam zatrpan tijelima.”

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 27. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: