Suđenje Ratku Mladiću
0

Oficir UNPROFOR-a tvrdi da je granata na Markale ispaljena sa srpskih položaja

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
U posljednjem dijelu trodnevnog svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću, francuski oficir UNPROFOR-a izjavio je da je istragom utvrđeno da je drugu eksploziju kod tržnice Markale u augustu 1995. izazvala granata ispaljena iz pravca položaja Vojske Republike Srpske (VRS), javio je u srijedu BIRN- Justice Report.

U eksploziji na Markalama 28. augusta 1995. godine ubijeno je 43, a ranjeno 75 građana. Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za terorisanje civila u Sarajevu granatiranjem i snajperskim napadima.

Dok su ga dodatno ispitivali tužioci, zaštićeni svjedok RM-055 izjavio je kako "ne zna" da je poprište stradanja ispred Markala bilo "inscenirano" i da su tijela bila donošena, što je u jučerašnjem unakrsnom ispitivanju sugerisala Mladićeva odbrana, prenosi BIRN.

Francuski oficir je, odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, potvrdio da UNPROFOR 1995. godine, iako mu je to bio zadatak, nije sprečavao unošenje vojne opreme u Sarajevo kroz tunel ispod aerodroma u Butmiru.

"Zbog veličine tunela, kroz njega se nije moglo dopremati teško oružje i smatrali smo da se onim što je prošlo kroz tunel stvarala neka vrsta ravnoteže", rekao je svjedok.

RM-055 je potvrdio i da je u ljeto 1995. znao da Armija BiH (ABiH) koristi UNPROFOR-ov koridor preko Igmana za vojne transporte, preciziravši da je taj put "danju koristio UNPROFOR, a noću ABiH". Naglasio je, međutim, da je VRS prethodno zatvorila sve "plave puteve" za snabdijevanje Sarajeva, saopćio je BIRN.

Suđenje generalu Mladiću, optuženom i za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će nastavljeno u četvrtak, saopćio je u srijedu BIRN - Justice Report.