BiH
0

Suđenje Karadžiću: "Inspekcija" na srpskim položajima

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Iskazom još jednog oficira Vojske Republike Srpske (VRS) Radovan Karadžić nastavio je pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu odbranu od optužbi za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, u periodu od 1992. do 1995.

Svjedok Slavko Gengo, koji je bio komandant jednog od bataljona Prve romanijske brigade VRS-a na obodima Sarajeva, izjavio je da s minobacačkih položaja njegove jedinice 5. februara 1994. nije ispaljena granata koja je na sarajevskoj pijaci Markale usmrtila i ranila više od 200 osoba.

Prema optužnici protiv Karadžića, bišeg predsjednika Republike Srpske, granata koja je ubila 66, a ranila 140 građana, na Markale je ispaljena s položaja VRS-a.

Potvrđujući iskaz koji je ranije dao njegov oficir za bezbjednost Milorad Džida, Gengo je posvjedočio da su to utvrdili i oficiri UNPROFOR-a koji su dan nakon eksplozije na Markalama obišli minobacačke položaje na Mrkovićima i Debelom brdu.

U sažetku Gengove izjave, koji je u sudnici pročitao optuženi Karadžić, doslovno su ponovljene tvrdnje iz iskaza svih dosadašnjih svjedoka odbrane – da se VRS oko Sarajeva isključivo branila, da artiljerijom nije gađala civilne objekte, koje su zloupotrebljavale muslimanske snage, i da nije imala namjeru da teroriše civile, javio je BIRN.

Predočavajući u unakrsnom ispitivanju svjedoku niz dokumenata UNPROFOR-a i VRS-a u kojima se ne spominje da su međunarodne snage obavile inspekciju minobacača VRS-a na Mrkovićima i Debelom brdu, tužilac Fergal Gaynor je sugerirao da se to nikada nije ni dogodilo.

Gengo je, međutim, ostao pri iskazu da su oficiri UNPROFOR-a – čija imena nije mogao da navede – obišli minobacačke položaje njegove jedinice, zajedno s oficirima Sarajevsko-romanijskog korpusa i Glavnog štaba VRS-a. Kako je rekao, nije ih vidio zato što nisu izlazili iz vozila, a da ih odvede na položaje naredio je majoru Džidi.

Na insistiranje tužioca da, prema dokumentima, obilaska položaja ili nije bilo ili je to bila “šarada”, svjedok je odgovorio: “Ne znam da li je bila prava inspekcija ili ne, znam da su dolazili i da su bili najavljeni iz komande brigade. Drugo ne znam.”

Iako je rekao da se o eksploziji na Markalama informirao iz medija, penzionisani potpukovnik Gengo sugerirao je da su taj zločin inscenirale vlasti u Sarajevu. “Odgovorno tvrdim da VRS nije ispalila granatu na pijacu Markale”, ustvrdio je svjedok.

On je izjavio da je minobacačima uzvraćao na vatru koju je na njegove položaje iz Sarajeva otvarala Armija BiH (ABiH). Potvrdio je i da je znao da minobacačka granata “pokriva 50 kvadratnih metara”, te da je velika vjerovatnoća da će biti pogođeni i civili.

“Naše dejstvo minobacačima bilo je samo odgovor na vatru, na napade na naše položaje... Šta sam ja mogao da preduzmem za suprotnu stranu? Suprotna strana je te mjere trebalo da preduzme, jer je znala, kad je dejstvovala iz naseljenih područja, da će biti odgovora. Oni su trebali da preduzmu mjere da ne dođe do civilnih žrtava, jer ja nisam mogao vidjeti da li je u naseljenom mjestu stanovništvo oko tog cilja ili ne – dejstvovao sam po vatrenom cilju”, objasnio je Gengo.

Suđenje Karadžiću, kojem je na teret stavljen i genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će nastavljeno sutra.