{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću: Svjedok tvrdio da je bilo nemoguće pogoditi Markale

F
23.10.2012. u 18:03
2
24
Suđenje Karadžiću: Svjedok tvrdio da je bilo nemoguće pogoditi Markale
2
Suđenje Karadžiću: Svjedok tvrdio da je bilo nemoguće pogoditi Markale
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
U nastavku dokaznog postupka odbrane Radovana Karadžića, optuženog za genocid u BiH, još jedan bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) negirao je da je ta vojska u augustu 1995. ispalila granatu koja je na sarajevskoj pijaci Markale ubila i ranila na desetke građana.
Stevan Veljović, nekadašnji operativni oficir Prve romanijske brigade VRS-a na položajima oko Sarajeva, izjavio je da “na Markale uopće ne može pasti minobacačka granata” i da “100 posto” ne može “pogoditi baš to mjesto”.

“Ja smijem život dati, a smijem i stati na to mjesto, pa neka me neko gađa”, kazao je Veljović u nastavku suđenja u Haagu.

Prema njegovim riječima, baterija minobacača od 120 milimetara iz sastava njegove brigade nije u kritično vrijeme ni bila oko Sarajeva, već u okolini Trebinja.

“Na Trebeviću uopće nismo ni imali minobacača, zato što je to područje pošumljeno i ima malo pogodnih mjesta za to oružje”, rekao je Veljović.

Prema navodu optužnice koji Karadžića tereti za terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, granata koja je na Markalama 28. augusta 1995. ubila 43, a ranila 45 građana, bila je ispaljena s položaja VRS-a.

Veljović je rekao da vjeruje da je na Markalama granatu podmetnula i s daljine aktivirala “muslimanska strana” da bi izazvala stranu vojnu intervenciju protiv Srba.

Karadžić je u sudnici pročitao sažetak Veljovićeve izjave, u kojoj je, kao i prethodni svjedoci odbrane, tvrdio da VRS oko Sarajeva nije izvodio ofanzivne, već samo odbrambene akcije, kao i da njegova brigada nikada nije gađala civile.

Veljović je izjavio i da VRS nije uzvraćao vatru ako je neprijateljski položaj bio u civilnom objektu, “iako je na to imao pravo”. To je, prema njegovom iskazu, bilo izričito zabranjeno zato što bi Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) “odmah optuživala četnike za razaranja”.

Zastupnica optužbe Caroline Edgerton je u unakrsnom ispitivanju sugerisala da u svjedočenju na suđenju u Haagu komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomiru Miloševiću Veljović “nije negirao da su Markale granatirane”, već je samo pružio alibi generalu Miloševiću.

Veljović je to negirao tvrdeći da ga o samom incidentu Miloševićevi branioci nisu ni pitali, javio je BIRN.

Tužiteljica je, inače, drugu eksploziju na Markalama nazvala “najkontroverznijim incidentom u historiji” bosanskog rata.

Prvostepeno vijeće Tribunala u Haagu proglasilo je Miloševića krivim za granatiranje Markala, ali ga je Žalbeno vijeće potom oslobodilo odgovornosti za taj zločin, uvaživši njegov alibi da je u to vrijeme bio na liječenju u Beogradu.

Milošević je pravosnažno osuđen na 29 godina zatvora.

Svjedok Veljović negirao je i da je VRS na Sarajevo ispaljivao modifikovane avio-bombe iako mu je tužiteljica Edgerton pokazala izvještaje Sarajevsko-romanijskog korpusa i Glavnog štaba VRS-a da je takvom bombom od 250 kilograma gađan centar Hrasnice. Svjedok je kazao da o tome nije izvijestio UNPROFOR iako bi se detonacija čula “60 kilometara” naokolo. Potvrdio je, međutim, da su modifikovane avio-bombe bile izuzetno neprecizne.

Izvještaj UNPROFOR-a da je na Stari Grad u Sarajevu jednog dana u oktobru 1993. “palo 500 granata” svjedok je nazvao “strašnom neistinom”, tvrdeći da bi, da je to bila istina, to područje bilo “sravnjeno sa zemljom”, a “poginulo bi na hiljade civila”.

Poslije Veljovića, Karadžić je pred sudije izveo bivšeg oficira Igmanske brigade VRS-a Sinišu Maksimovića, koji je ponovio da je vojska dejstvovala samo po vojnim ciljevima. Tvrdnjom da njegova jedinica nije imala obučenih snajperista, Maksimović je u kratkom iskazu opovrgavao odgovornost VRS-a za nekoliko snajperskih incidenata iz optužnice koji su se desili u naselju Sedrenik.

Zbog ovonedjeljnih praznika, suđenje Karadžiću bit će nastavljeno iduće sedmice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: