{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud utvrdio da postoji diskriminacija, ali odbacio tužbu bošnjačke djece iz Vrbanjca

8.7.2014. u 16:08
11
22
Sud utvrdio da postoji diskriminacija, ali odbacio tužbu bošnjačke djece iz Vrbanjca
11
Sud utvrdio da postoji diskriminacija, ali odbacio tužbu bošnjačke djece iz Vrbanjca
Foto: Arhiv
Osnovni sud u Kotor Varošu donio je rješenje 2. jula ove godine u kojoj je tužbu roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjca podignute protiv Republike Srpske i Osnovne škole "Sveti Sava" Kotor Varoš, kojim se odbacuje naša tužba kao neblagovremena. Riječ je o tužbi kojom su roditelji i djeca tražili uvođenje nacionalne grupe predmeta u nastavu.
Sud je odbacio tužbu iako je u rješenju naveo da su "maloljetni tužitelji dokazali da su u pogledu prava iz privremenog sporazuma stavljeni u nepovoljan položaj, te da su različito tretirani u odnosu na druge učenike u RS-u i BiH. Također, navodi se da su ispunjeni uslovi za uvođenje nacionalne grupe predmeta u školu u Vrbanjcima, a kako ista nije uvedena, da su djeca diskriminirana, da im je povrijeđeno pravo na jednako postupanje, odnosno da u ovoj školi postoji diskriminacija bošnjačke djece."

"Privremenim sporazumom o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika od 05.03.2002. godine, kojeg su potpisali ministri obrazovanja RS i FBiH, usaglašena i dogovorena mogućnost da roditelji djece u pogledu izučavanja nacionalne grupe predmeta biraju između entitetskog ili kantonalnog nastavnog plana i programa. Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjca su u toku 2012/2013 godine podnijeli zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta, ali njihov zahtjev nije riješen jer grupa predmeta nije uvedena u tu školu", navodi se u presudi.

No, tužba je odbačena jer, kako stoji u obrazloženju suda, ista je "podnijeta po proteku četiri godine nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani diskriminacije.

"Dakle, sud je u materijalno-pravnom i suštinskom smislu utvrdio da su bošnjačka djeca iz Vrbanjaca diskriminisana i dovedena u nepovoljan položaj i nejednako postupanje, odnosno da su svi njihovi navodi u pogledu uvođenja nacionalne grupe predmeta osnovani, dokazani i opravdani, ali je tužbu odbacio iz razloga formalne prirode, što je prilično kontradiktorno", saopćili su roditelji bošnjačke djece.

Na navedeno rješenje njihov advokat će podnijeti žalbu Okružnom sudu u Banjoj Luci.

"U odnosu na ovakva utvrđenja prvostepenog suda smatramo da će nam biti veoma lako sačiniti žalbu s opravdanim uvjerenjem da će viši sud naše zahtjeve usvojiti, a imajući u vidu posebno da je diskriminacija ove djece trajala prije podnošenja tužbe, da traje poslije podnošenja tužbe i da traje i postoji i danas. Ova diskriminacija nije jednokratne prirode, ona je konstantna i permanentna, pa se stoga rokovi na koje se pozvao prvostepeni sud ne mogu primijeniti na konkretan slučaj", kazali su roditelji.

Roditelji djece iz Vrbanjca pozvali su ministra Gorana Mutabdžiju, premijerku RS Željku Cijanović i predsjednika RS-a Milorada Dodika "na dijalog kako bi riješili ovaj dugogodišnji problem i da poštuju činjenice utvrđene na Sudu."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: