BiH
163

Odbačena tužba roditelja iz Vrbanjaca, moraju platiti 2.250 eura

SRNA
Sa jednog od protesta roditelja (Foto: Arhiv)
Sa jednog od protesta roditelja (Foto: Arhiv)
Osnovni sud u Kotor-Varošu odbacio je tužbu grupe roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole "Sveti Sava" i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske te odredio da roditelji treba da plate sudske troškove u iznosu od 2.250 eura.

Roditelji su podnijeli tužbu zato što bošnjačka djeca nemaju mogućnost izučavanja nacionalne grupe predmeta.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Kotor-Varoš Slađana Šubara rekla je novinarima da je presuda očekivana, jer je tužba bila neblagovremena.

"Ja nisam sretna što je veliki broj djece izgubio školsku godinu, ali to je bila odluka njihovih roditelja koja se pokazala kao nezakonita", istakla je Šubara.

Ona je rekla da je upozoravala da po zakonu o osnovnom obrazovanju i po važećim zakonskim propisima nigdje ne postoji mogućnost da se u osnovnim školama u Republici Srpskoj realizuje neka druga nastava osim nastavnog plana Republike Srpske i primjena udžbenika koje je odobrio resorni ministar.

Šubara je dodala da za eventualni sastanak i dogovor sa predstavnicima grupe roditelja bošnjačke nacionalnosti uvijek ima vremena, ali da njihovi zahtjevi treba da budu u okviru zakona Republike Srpske.

"Oni treba da dopuste svojoj djeci da pohađaju nastavu a da svoja prava pokušaju ostvariti putem nadležnih institucija. Ova presuda pokazuje da su njihovi zahtjevi nerealni, a da li će njihova djeca pohađati nastavu naredne školske godine to isključivo zavisi od njih samih", naglasila je Šubara.

Ukupno je 120 učenika izgubilo školsku godinu, od kojih se šest ispisalo u toku drugog polugodišta i otišlo u Njemačku i Sloveniju da završe školsku godinu.

Grupa roditelja bošnjačke djece okupljala se tokom prethodne školske godine u školskom dvorištu, što im je bilo dozvoljenom ranijom odlukom Skupštine opštine, ali je na posljednjoj sjednici donesena odluka da se niko ne može okupljati u školskom dvorištu, pa tako ni ovi roditelji.

Predstavnik grupe roditelja bošnjačke nacionalnosti Nedžad Smajlović smatra da je presuda Osnovnog suda nelogična, navodeći da će oni svoja prava tražiti na sudu u Strazburu, sve dok ne riješe ovo pitanje.

"Moja djeca neće ni naredne školske godine pohađati nastavu, odnosno sve dok bosanski jezik ne bude uveden u područnu školu u Vrbanjcima", rekao je Smajlović.

On je dodao da će roditelji nastaviti mirna okupljanja, bez obzira na važeću odluku Skupštine opštine Kotor-Varoš o zabrani bilo kakvih skupova u školskom dvorištu.