{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roditelji bošnjačke djece istrajni u svojim zahtjevima

S
7.7.2014. u 13:56
3
5
Roditelji bošnjačke djece istrajni u svojim zahtjevima
3
Roditelji bošnjačke djece istrajni u svojim zahtjevima
Foto: SRNA
U Vrbanjcima kod Kotor-Varoša danas je održan sastanak grupe roditelja bošnjačke djece koja nisu pohađala proteklu školsku godinu sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Ramizom Salkićem i delegatom kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske Mujom Hadžiomerovićem.
Salkić je rekao da je grupa roditelja bošnjačke nacionalnosti oštećena i da je resorno ministarstvo propustilo priliku da im izađe u susret.

"Po zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske svako ima pravo da izučava nastavu na maternjem jeziku. U Vrbanjcima to nije ispoštovano i roditelji neće odustati od svoje borbe, a mi smo ih u tome podržali", istakao je Salkić.

Osnovni sud u Kotor-Varošu odbacio je tužbu grupe roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole "Sveti Sava" i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te odredio da roditelji treba da plate sudske troškove u iznosu od 2.250 eura.

Predstavnica grupe roditelja bošnjačke nacionalnosti Hava Varošić potvrdila je da ova djeca neće pohađati nastavu ni naredne školske godine, a ako njihovi zahtjevi ne budu uvaženi, pravdu će tražiti na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Ne želimo da se naša djeca ispisuju iz područne škole u Vrbanjcima. Naša želja je da oni pohađaju nastavu u ovoj školi, ali pod uslovom da se uvede nacionalna grupa predmeta", rekla je Varošićeva.

Sastanku su prisustvovali i akademik Abdulah Sidran i književnik Džemaludin Latić.

Ukupno 120 učenika u Vrbanjcima izgubilo je školsku godinu, a šestoro od njih ispisalo se u toku drugog polugodišta i otišlo u Njemačku i Sloveniju da završe školsku godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: