Komentari (22)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ovo je mi komedija, jer evo na srpskom se kaže "čaj", dok se na bošnjačkom kaže potpuno drugačije, naime "čaj". Hebala vas više politika, al ajd uvedite je i u školu, pa nek svi bajagi uče taj neki kao svoj kao jezik i tamo nakvu lažnu historiju/istoriju.
Zašto se škola mora zvati "Sveti Savo" ? Prvo naziv škole je diskriminirajući pa onda nadalje sve ostalo...
Zato što taj naziv je u vezi sa srpskim prosvjetiteljstvom, nešto što je u vezi s duhom religije. Djeca u toj školi nisu samo srpske nacionalnosti, dakle ima i bošnjaka, hrvata, jevreja itd.. a da ne govorim o tome da neka djeca koja pohađaju tu školu uopće nisu religiozni, tj ateiste su itd... Taj naziv neka nosi neka crkva, nije problem, neki teološki fakultet, al' ne ustanove javnog karaktera. Za sekularnu državu se trebamo zalagati. To je isto kad bi se neka srednja škola u Sarajevu zvala npr "Budhha" ili "Omer ibn el-Hattab".
Jao jesi mi objasnio, svaka čast. Zalagati se za sekularnu državu znači odvojiti religiju od države i javnih ustanova. Ovdje ja ne negiram vjeru (i sama sam vjernik), al' očito je da se toj vjeri daje prostora i gdje treba i gdje ne treba. Vjeronauka u školi? Što će? Postoji hiljade bogomolja i u RS-u i Federaciji, pa neka se djeca uče.Zbog čega bi neko morao i trebao znati koje Sveti Savo? Vjera je prvenstveno stvar izbora. Al' neka treba djecu u startu naučiti da je srpska matematika potpuno drugačija od bošnjačke, jer što postanu veći glupani to bolje, lakše će se kontrolisati s njima.. Nemoj da pričaš tako, nije istina, u Federaciji nema škola koje nose nazive kao što je to u RS-u, kod nas postoji jedino Prva bošnjačka gimnazija koja na neki način može da izazove neka negodovanja. Ostale škole su uglavnom dobile naziv kao što je Opća,Tehnička,Zdravstvena,Prva,Druga, nazivi bh književnika Šantić, Selimović, Andrić, Isak S. itd..
PRIKAŽI ODGOVORE (2)