22 mjeseca zatvora
132

Sud u Mostaru izrekao zatvorske kazne zbog prekidanja izbora u Stocu 2016.

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tri mladića iz Stoca osuđena su na zatvorsku kaznu zbog prekidanja izbornog procesa na Lokalnim izborima u ovoj općini 2016. godine. Kantonalni sud u Mostaru osudio je Salku Baljića na 10 mjeseci zatvora, a Adnana Bučuka i Emina Zeću na po šest mjeseci zatvora za krivična djela "Uskraćivanje biračkog prava" i "Uništavanje izbornih isprava". Politički aktivista Nerin Dizdar smatra da ove presude trebaju što prije biti ukinute jer su se osuđeni mladići usprotivili izbornoj krađi.

"Osuđujuće presude trojici mladih Stočana pokazuju zapravo da u Hercegovini postoji krivosudni, a ne pravosudni sistem. Jasno je da HDZ BiH u sprezi sa svojim infiltriranim kadrovima u pravosudnim institucijama čini sve kako bi spriječio da izborni procesi budu korektni i pošteni. Sve one koji se usprotive izbornim krađama i zloupotrebi sistema, očito su spremni izložiti najgorim oblicima progona", kazao nam je Dizdar.

Ističe da HDZ BiH metodama izbornih manipulacija decenijama osigurava izbor nelegitimnih predstavnika u parlamentarna tijela i vlastiti nelegitiman opstanak na vlasti, neovisno o stvarnoj volji glasača.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Ako je cilj suda osigurati pravednost, kako onda oni koji su doslovno snimljeni kako zloupotrebljavaju izborni proces i učestvuju u izbornim manipulacijama ne trpe nikakve sankcije? Kako je moguće da pojedinci i grupe koje su koordinirano radile na izbornoj krađi nisu procesuirani? Čak je i CIK, ovakakv kakav je, utvrdio odgovornost lokalnog OIK-a i smijenio ga. Kako ih je onda sud amnestirao bilo kakve odgovornosti? Lično smatram da jedna od prvih dužnosti sljedećeg predsjednika Federacije BiH, nakon izbora, treba biti ukidanje ovih skandaloznih presuda, odnosno davanje oprosta trojici mladih Stočana koji su bili među masom onih koji su se usprotivili izbornoj krađi. Zapravo, ovo nepravedno društvo treba tražiti oprost od te omladine. Nažalost, sve ovo ukazuje da u Bosni i Hercegovini postoji čitav parasistem ili nekoliko njih, koji u svojim kandžama drže sve elemente javnog života, uključujući tzv. javne službe i institucije", zaključio je Dizdar.