Modernizacija skijališta
59

Sud presudio o skijalištima na Vlašiću: Nema više barijera za postavljanje četverosjeda

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Kantonalni sud u Novom Travniku donio je odluku kojom je potvrdio prvostepenu odluku Općinskog suda u Travniku kojom se na postojećim i planiranim skijaškim stazama na Vlašiću konačno rješavaju sporna imovinsko-pravna pitanja i skida barijera za građenje novih ski staza, kao i novog četverosjeda i trosjeda.

O ovoj pravnoj bitki javnost su informisali iz firme Ozon koja je zadužena za infrastrukturu na bh. planini Vlašić te su dodali da je nakon dugogodišnjeg opstruiranja od nadležnih organa zbog obrazloženja da su dijelovi ski staza i transporta u privatnom vlasništvu, sudskim odlukama je utvrđeno da je pravo organizatora skijanja na nesmetano i trajno korištenje ski objekata kao i mogućnost dalje izgradnje i modernizacije u skladu s regulacionim i prostornim planom.

"Ovom prilikom nećemo pojašnjavati kako je došlo do toga da se kompletno izgrađeni sportsko-rekreativni centar Babanovac (njegov najznačajniji dio) zajedno sa izgrađenim skijalištima i ski stazama, godine 2008. prenese (po našem mišljenju pokloni) u vlasništvo izvjesne porodice Teskeredžić, jer će i o zakonitosti tog postupka sudovi dati svoj konačni stav", kazali su iz Ozona uz obrazloženje da ova odluka Ozonu omogućava konačnu realizaciju razvojnih projekata kao što su novi ski liftovi i osvjetljavanje skijaške staze.

Podsjetimo, firma Ozon za ove zahvate ranije nije mogla dobiti urbanističku niti građevinsku dozvolu, ali ova sudska odluka joj to sada u potpunosti omogućava.

"Svojom pravosnažnom odlukom sudovi su ustanovili ono što je svima općepoznato, a to je da se na postojećim ski stazama na Vlašiću i dalje može obavljati ova sportsko-rekreativna djelatnost te da niko ne može zaprijetiti prestankom skijanja na Vlašiću jer se radi o djelatnosti od općeg interesa, u koju je do sada ova regija i BiH uložila ogromna sredstva, kojima je ovo skijalište od prije rata odvela u red najizgrađenijih u bivšoj SFRJ", dodaju iz Ozona.

Također, dodali su i da očekuju da u ovoj godini u razumnom i zakonitom roku dobiju dozvole za postavljanje novog četverosjeda i dogradnju glavne ski staze, a odmah nakon toga i dozvolu za gradnju trosjedna za izlazak na vrhove Vlašića Čavo i Pavo i gradnju novih pet ski staza sa dužinama od 12-13 kilometara sniježnih pisti na nadmorskoj visini od preko 1.500 metara.

Sredstva i oprema su osigurani, a očekivanja su da novi ski lift - četverosjed, bude u funkciji za narednu ski sezonu.

"Modernizacijom vertikalnog transporta i gradnjom novih kilometara ski staza, Vlašić će postati konkurentan ski centrima na Jahorini i Bjelašnici te drugim poznatim centrima u regiji čime će turistička ponuda Travnika dati novi zamah razvoju turizma u ovoj regiji", zaključili su iz Ozona.