BiH
0

Sud BiH: Početak suđenje u predmetu Ekrem Ibračević i drugi za ratni zločin

FENA
Početak glavnog pretresa u predmetu Ekrem Ibračević i drugi pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine zakazan je za danas, najavljeno je iz Suda BiH.

Sud BiH je 11. jula potvrdio optužnicu koja Ekrema Ibračevića, Faruka Smajlovića i Sejdaliju Čovića tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su od početka juna 1992. godine do kraja augusta 1992. godine - Ekrem Ibračević, u svojstvu načelnika Vojne bezbjednosti Općinskog štaba (OŠ) TO Srebrenik, Faruk Smajlović, u svojstvu komandira voda Vojne policije OŠTO Srebrenik i Sejdalija Čović, u svojstvu pripadnika Vojne policije OŠTO Srebrenik, vršili protivzakonita zatvaranja.

Oni se, istovremeno, terete za nečovječna postupanja, mučenja, nanošenja velikih patnji ili povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja nad civilima srpske nacionalnosti na području sela Tinja, Potpeć, Jasenica i drugih sela na teritoriji općine Srebrenik, te sela Brezje i drugih sela na području općine Lopare.