BiH
0

Optuženi u predmetu "Ćurić i drugi" se izjasnili da nisu krivi za ratni zločin

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH optuženi Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelja i Mehmed Kaminić izjasnili su se da nisu krivi.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 15. oktobra 2014. godine optužnicu koja Ćurića, Demirovića, Kresu, Čopelja i Kaminića tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da su Enes Ćurić, u svojstvu pripadnika 49. brdske brigade Armije RBiH i upravnika zatvoreničkog objekta u OŠ i drugim zatvoreničkim objektima u Potocima, Ibrahim Demirović, kao pripadnik ARBiH, a od 13. septembra 1993. godine u svojstvu komandanta 47. brdske brigade, Samir Kreso, kao pripadnik ARBiH u svojstvu načelnika saniteta vojne jedinice Brdske brigade koja je djelovala na području Bijelog Polja, Habib Čopelj, u svojstvu pripadnika 49. brdske brigade ARBiH i Mehmed Kaminić, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, bataljona Vojne policije, sudjelovali u protupravnom zatvaranju civila.

Oni su, kako se u optužnici navodi, od 30. juna do 2. decembra 1993. godine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane na širem području općine Mostar sudjelovali u protupravnom lišenju slobode i zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti koji su bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju i smješteni u neuslovnim prostorijama, saopćeno je iz Suda BiH.