|

Sutra počinje suđenje Vlasenku i drugima za zločine u Prijedoru

Sutra počinje suđenje Vlasenku i drugima za zločine u Prijedoru
0
F
FENA
2.12.2014. u 12:08
0
komentara
0

dijeljenja
Sutra počinje suđenje Vlasenku i drugima za zločine u Prijedoru Foto: Arhiv/Klix.ba
Početak glavnog pretresa u predmetu Mitar Vlasenko i drugi pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine zakazan je za sutra.
U optužnici se, između ostalog, navodi da su u periodu od 24.05.1992. godine do polovine augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada vojske, policije i paravojnih jednica Srpske Republike BiH, kasnije Vojske Republike Srpske, na civilno nesrpsko stanovništvo općine Prijedor, optuženi učinili, podstrekavali i pomagali progon civilnog nesrpskog stanovništva na širem području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

Progon je vršen na etničkoj i vjerskoj osnovi, pri čemu je vršen napad na civilno nesrpsko stanovništvo uz djelovanje artiljerije po civilnim naseljima, a kasnije upadom naoružanih vojnika, i to: ubistvima, prisilnim nestancima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava.

S tim u vezi optužnica Tužilaštva BiH tereti Mitra Vlasenka, Radeta Vlasenka i Dragu Končara da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.