{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra počinje suđenje Vlasenku i drugima za zločine u Prijedoru

F
2.12.2014. u 12:08
0
0
Sutra počinje suđenje Vlasenku i drugima za zločine u Prijedoru
0
Sutra počinje suđenje Vlasenku i drugima za zločine u Prijedoru
Foto: Arhiv/Klix.ba
Početak glavnog pretresa u predmetu Mitar Vlasenko i drugi pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine zakazan je za sutra.
U optužnici se, između ostalog, navodi da su u periodu od 24.05.1992. godine do polovine augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada vojske, policije i paravojnih jednica Srpske Republike BiH, kasnije Vojske Republike Srpske, na civilno nesrpsko stanovništvo općine Prijedor, optuženi učinili, podstrekavali i pomagali progon civilnog nesrpskog stanovništva na širem području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

Progon je vršen na etničkoj i vjerskoj osnovi, pri čemu je vršen napad na civilno nesrpsko stanovništvo uz djelovanje artiljerije po civilnim naseljima, a kasnije upadom naoružanih vojnika, i to: ubistvima, prisilnim nestancima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava.

S tim u vezi optužnica Tužilaštva BiH tereti Mitra Vlasenka, Radeta Vlasenka i Dragu Končara da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: