BiH
11

Sud BiH: Nije postojao zakonski osnov za pritvaranje zločinca Đukića

Klix.ba
Novak Đukić
Novak Đukić
Na osnovu odluke Ustavnog suda BiH od 23. januara 2014. godine, kojom je utvrđena povreda prava optuženog iz člana 7. stav 1. Evropske konvencije i ukinuta drugostepena presuda Suda BiH, a koja je u sud zaprimljena dana 14. februara 2014.godine, vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je istog dana donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne dugotrajnog zatvora osuđenom Novaku Đukiću, podsjetili su iz Suda BiH nakon vijesti o Đukićevom odlasku na liječenje u Beograd.

"Optuženi je po navedenom rješenju odmah pušten na slobodu, s obzirom da je ukidanjem drugostepene presude Suda BiH prestao da postoji zakonski osnov za dalje izdržavanje kazne zatvora osuđenog. Optuženi Novak Đukić se uredno odazivao i prisustvovao ročištima Apelacione sjednice, kojom prilikom je od strane Vijeća bio posebno upozoren da je dužan obavijestiti Sud o svakoj eventualnoj promjeni adrese", saopćili su iz Suda BiH.

Dodaju kako je Apelaciono vijeće 11.4.2014. godine donijelo drugostepenu presudu kojom je, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, preinačilo prvostepenu presudu i Đukića oglasilo krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. preuzetog KZ SFRJ, te ga osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zatvora.

"S obzirom na fazu postupka, nije postojao zakonski osnov za određivanjem mjere pritvora, niti neke od mjera zabrane. Sud Bosne i Hercegovine trenutno provodi postupak dostavljanja presude Apelacionog vijeća Suda BiH, broj S 1 1 K 015222 14 Krž od 11.04.2014. godine osuđenom Novaku Đukiću i njegovom braniocu, nakon čega će postupak upućivanja osuđenog lica na izdržavanje kazne zatvora biti proveden u skladu sa odredbama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera", naveli su iz Suda BiH.