BiH
23

Udruženje "25. maj Kapija": Ako Đukić ostane u Srbiji, tražit ćemo da umjesto njega robijaju sudije

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Novak Đukić, penzionisani general Vojske RS, koji je u drugostepenom postupku pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH osuđen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom Tuzle na 20 godina zatvora, prema posljednjim informacijama nikada nije upućen na izdržavanje kazne.

Podsjetimo, Đukić je izdao naredbu o granatiranju Tuzle 25. maja 1995. godine sa planine Ozren u kojem je ubijena 71 osoba, a blizu 200 teže ili lakše ranjeno. Pravomoćno osuđeni ratni zločinac Novak Đukić je, prema posljednjim informacijama, Bosnu i Hercegovnu napustio prije 17. juna, odnosno prije izricanja drugostepene presude Suda BiH.

"U ovom trenutku ne mogu reći da je vijest u potpunosti tačna i provjerena. Međutim, mogu reći kako je Udruženje '25. maj Kapija' nadležne u Sudu BiH upozoravalo na ovakvu mogućnost. Sudije Suda BiH upoznali smo sa realnim okolnostima, odnosno činjenicom da Đukić ima pasoš susjedne Srbije i da nije potpisan sporazum između dvije države o ekstradiciji. Uprkos svemu, Sud BiH je Novaku Đukiću omogućio da se u drugostepenom postupku brani sa slobode“, kaže za Klix.ba Edin Hurić, predsjednik Udruženja "25. maj Kapija".

Žrtve Kapije i porodice ubijene tuzlanske mladosti s ogorčenjem prihvataju vijest o Đukićevom bijegu u Srbiju. Još više ih boli činjenica da je 19 godina poslije najtragičnijeg događaja tuzlanske gradske historije samo Novak Đukić odgovarao za masakr na Kapiji u kojem je najmlađa žrtva imala nepune tri godine života.

"Ukoliko u konačnici ova vijest dobije svoju potvrdu mogu reći kako nas je izdala država Bosna i Hercegovina. Đukić je imao fer suđenje, a presuda je donesena na osnovu mnogobrojnih dokaza i svjedočanstava. U ovom slučaju mi ne krivimo Novaka Đukića. Krivi su oni koji su mu dozvolili da izađe na slobodu, odnosno oni koji su mu otvorili vrata za bijeg. Ukoliko Đukić zaista postane nedostupan našim pravosudnim organima, Udruženje '25. maj Kapija' tražit će da umjesto njega kaznu izdržavaju oni koji su donijeli odluku o njegovom oslobađanju. Neko će morati odgovarati za takvu odluku, ali i odluke kojim su zločinci iz Srebrenice ili Prijedora također pušteni da se brane sa slobode“, kazao je Hurić.