{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuđeni ratni zločinac Đukić nije dobio poziv na izdržavanje kazne zbog ''greške suda''

F
26.9.2014. u 14:46
0
22
Osuđeni ratni zločinac Đukić nije dobio poziv na izdržavanje kazne zbog ''greške suda''
0
Osuđeni ratni zločinac Đukić nije dobio poziv na izdržavanje kazne zbog ''greške suda''
Novak Đukić (Foto: Sud BiH)
Zbog greške Osnovnog suda u Banjoj Luci, Novaku Đukiću nije uručen poziv da se javi u zatvor na izdržavanje kazne za zločine počinjene na tuzlanskoj Kapiji, rečeno je u Sudu BiH.
U pozivu je bilo navedeno da se Đukić, koji se nalazi u Srbiji, treba 22. septembra javiti u zatvor radi izdržavanja kazne.

Međutim, kako se Đukić nije pojavio u zatvoru, u Sudu BiH su naveli da je Osnovni sud u Banjoj Luci ''pogrešno zaveo zamolnicu'' koju su im poslali.

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas nisu mogli dati više informacija o ovom slučaju.

Novi poziv Đukiću za izdržavanje kazne, kako su kazali u Sudu BiH, bit će dostavljen preko Sudske policije.

U slučaju da se Đukić nakon uručivanja poziva ne pojavi na izdržavanju kazne i bude raspisana potjernica, on neće moći biti izručen BiH jer posjeduje državljanstvo Republike Srbije.

Međutim, on kaznu može služiti u Srbiji, koja je sa BiH 2010. potpisala sporazum prema kojem se pravosnažno osuđenim osobama onemogućava izbjegavanje izdržavanja kazne.

Đukić je osuđen da je, kao komandant Taktičke grupe ''Ozren'' Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

Više artiljerijskih projektila pogodilo je centar grada zvani Kapija i usmrtilo 71 osobu.

Za taj zločin Sud BiH mu je izrekao maksimalnih 20 godina zatvora, primjenjujući blaži zakon, krivični zakon bivše Jugoslavije.

Kazna Đukiću je smanjena za pet godina u odnosu na presudu kojom je 2010. godine osuđen po Krivičnom zakonu BiH, a koja je ukinuta februaru ove godine, nakon čega je pušten iz zatvora, javio je BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: