BiH
14

Ratni zločinac Novak Đukić otišao na liječenje u Beograd

Piše: N. J.
Novak Đukić
Novak Đukić
Ratni zločinac Novak Đukić, ratni komandant taktičke grupe Ozren Vojske RS-a, koji je osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji, više se ne nalazi u našoj zemlji, jer je još prošlog mjeseca otišao na liječenje u Beograd.

Đukićev bivši advokat Duško Tomić za Klix.ba je potvrdio da je Đukić otputovao na liječenje na VMA u Beogradu, na osnovu uputa ljekara iz Banje Luke.

"Ono što je važno reći jeste da Sud BiH do danas nije uputio akt za izvršenje sankcije u Đukićevom slučaju, zbog čega on nije ni mogao otići na izvršenje 20-godišnje zatvorske kazne po osnovu pravosnažne presude Suda BiH. Đukić je mogao otputovati u Beograd jer mu Sud nije izrekao mjere zabrane", rekao je Tomić za naš portal.

Dodaje kako je advokat Milorad Ivošević koji zastupa Đukića, od Suda tražio da odgodi izvršenje sankcije zbog novonastale situacije.

"Moguće je da Sud dosad nije uputio akt za izvršenje sankcije upravo čekajući da vidi ishod Đukićevog liječenja. No, kada upute taj akt, tada postoji rok od 15-ak dana da se Đukić javi u kaznenu ustanovu u kojoj treba služiti kaznu. Ako to ne bude slučaj, Sud će raspisati potjernicu i od Suda za ratne zločine Srbije tražiti njegovo izručenje, na osnovu ranijeg sporazuma o saradnji. Međutim, tada se Đukić može pozvati na državljanstvo Srbije i tada ga srbijanski Sud ne bi mogao izručiti BiH, ali bi bio dužan uputiti ga na izvršenje sankcije na teritoriji Srbije", pojašnjava naš sagovornik.

Valja istaći da su mediji u proteklom periodu upozoravali na ovakav scenario, ali očito je da to nije previše zanimalo nadležne.

Inače, portal Klix.ba je u martu ove godine pisao kako je osuđeni ratni zločinac Đukić posjetio Beograd radi određenih obaveza, nakon čega se vratio u BiH. To je za naš portal potvrdio dvokat Duško Tomić. Đukić je 14. februara pušten na slobodu iz zatvora u Banjoj Luci i tada su mu vraćeni dokumenti, uključujući i pasoš iako je poznato da ima i državljanstvo Srbije.

Podsjetimo, Novak Đukić je osuđen za granatiranje centra Tuzle 25. maja 1995. godine , kada je ubijena 71 osoba, uglavnom mlađe dobi, a ranjeno blizu 200.