BiH
5

Ratni zločinac Novak Đukić boravio u Beogradu, pa se vratio u BiH

Piše: F. V.
Novak Đukić
Novak Đukić
General Vojske Republike Srpske (VRS), ratni zločinac Novak Đukić kojeg je Sud Bosne i Hercegovine ranije proglasio krivim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i osudio na kaznu dugotrajnoga zatvora u trajanju od 25 godina zbog zločina na Kapiji u Tuzli kada je poginula 71, a ranjeno više od 150 osoba, posjetio je nedavno Beograd, saznaje Klix.ba.

To je za Klix.ba potvrdio njegov dugogodišnji advokat Dušan Tomić, koji je u međuvremenu Đukiću otkazao punomoć nakon što je 21. februara ove godine Sud BiH odbio zahtjev Đukića da obnovi postupak u tom predmetu.

"General Đukić je bio u Beogradu radi određenih obaveza, ali se u međuvremenu vratio", rekao je Tomić.

Milorad Ivošević, advokat koji je u međuvremenu preuzeo odbranu Đukića, nije mogao potvrditi, ali ni demantirati ovu informaciju, ali je kazao da je Đukić trenutno u Banjoj Luci.

Đukić je 14. februara, pušten na slobodu iz zatvora u Banjoj Luci. Tada su mu vraćeni dokumenti, uključujući i pasoš. No, poznato je da Đukić ima i državljanstvo Srbije.

Ivošević je potvrdio za Klix.ba kako Đukić namjerava da posjeti Tuzlu i pokloni se žrtvama Kapije, ali nije mogao precizirati kada će se to dogoditi.

Đukić je pravomoćno okončanom postupku u Sudu BiH 2010. godine proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" VRS, 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Ovom prilikom na Tuzlanskoj kapiji poginula je 71, a ranjeno više od 150 osoba.

Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 23. januara 2014. godine usvojio apelaciju Đukića, utvrdio povredu prava optuženika iz članka 7. stavak 1. Europske konvencije, te ukinuo drugostupanjsku presudu Suda BiH i naložio Sudu BiH.