BiH
0

Sud BiH neće preuzeti slučaj ubistva Hakije Turajlića

Piše: E. F.
Hakija Turajlić
Hakija Turajlić
Nakon što je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo predmet koji se vodi protiv nepoznatog izvršioca, a povodom ubistva Hakije Turajlića, dostavio Sudu BiH na ocjenu složenosti u skladu sa kriterijima sadržanim u Državnoj strategiji za rad na predmetu ratnih zločina, iz Suda BiH su kazali kako nisu ispunjavani uslovi za preuzimanje ovoga predmeta.

Tužilaštvo KS je u januaru zatražilo od Suda BiH da izvrši pregled i ocjenu složenosti predmeta povodom ubistva Hakije Turajlića, cijeneći da se radi o predmetu koji bi trebao biti procesuiran pred Sudom BiH.

No, Sud BiH je odlučio drugačije.

"Vijeće Suda BiH ocijenilo je da okolnosti predmetnog slučaja, koje su poznate u ovoj fazi postupka, ne upućuju na zaključak da se radi o složenom predmetu koji bi trebalo procesuirati pred Sudom BiH, te da nisu ispunjeni uslovi za donošenje odluke o preuzimanju“, saopćeno je iz Suda BiH.

U nastavku odluke Suda BiH se navodi da se posljedice predmetnog krivičnog djela ogledaju u smrti jednog civila, a to što je oštećeni u vrijeme izvršenja krivičnog djela obnašao političku funkciju, prema Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, ne predstavlja razlog za preuzimanje predmeta.

Inače, Turajlić je ubijen 8. januara 1993. godine na punktu "Sijera 4“, koji su držali pripadnici srpskih vojnih formacija kod Kasindolske ulice u blizini Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Ubijen je u oklopnom vozilu UNPROFOR-a, koje je zaustavila srpska vojska. Francuski vojnici otvorili su vrata transportera, a jedan od vojnika je ispalio rafal u Hakiju Turajlića.

General francuske vojske Filip Morion rekao je 2010. godine u Potočarima u Srebrenici kako je on jedini krivac za ubistvo Turajlića.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je 1998. godine podiglo optužnicu protiv Gorana Vasića zbog ratnog zločina, kojom se teretio i za ubistvo Turajlića. Proces protiv Vasića je obnavljan tri puta i svaki put je bio oslobođen optužbi za ubistvo Turajlića.