{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spis o ubistvu Hakije Turajlića proslijeđen Sudu BiH

21.1.2015. u 15:30
85
Spis o ubistvu Hakije Turajlića proslijeđen Sudu BiH
85
Spis o ubistvu Hakije Turajlića proslijeđen Sudu BiH
Hakija Turajlić
Spis koji se u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo vodi protiv nepoznatog izvršioca, a povodom ubistva Hakije Turajlića, dostavljen je Sudu BiH na ocjenu složenosti u skladu sa kriterijima sadržanim u Državnoj strategiji za rad na predmetu ratnih zločina.
"Naime, Hakija Turajlić je u vrijeme ubistva bio potpredsjednik Vlade RBiH, a likvidiran je pri vršenju svoje dužnosti dok je bio u zaštićenom vozilu UN-a", kazao je Alem Hamzić, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Ovo sve, kazao je Hamzić, se radi sa ciljem efikasnog okončanja istrage u slučaju kada je otkrivanje izvršitelja tog djela od značaja za javnost u BiH, ali i šire.

Inače, Turajlić je ubijen 8. januara 1993. godine na punktu "Sijera 4“, kojeg su držali pripadnici srpskih vojnih formacija kod Kasindolske ulice u blizini sarajevskog aerodroma.

Ubijen je u oklopnom vozilu UNPROFOR-a, koji je zaustavila srpska vojska. Francuski vojnici otvorili su vrata transportera, a jedan od vojnika je ispalio rafal u Hakiju Turajlića.

General francuske vojske, Filip Morion rekao je 2010. godine u Potočarima u Srebrenici kako je on jedini krivac za ubistvo Turajlića.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu 1998. godine podiglo je optužnicu protiv Gorana Vasića zbog ratnog zločina, kojom se teretio i za ubistvo Turajlića. Proces protiv Vasića je obnavljan tri puta i svaki put je bio oslobođen optužbi za ubistvo Turajlića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: