|

Spis o ubistvu Hakije Turajlića proslijeđen Sudu BiH

Spis o ubistvu Hakije Turajlića proslijeđen Sudu BiH
85
Piše: E. F.
21.1.2015. u 15:30
0
komentara
85

dijeljenja
Spis o ubistvu Hakije Turajlića proslijeđen Sudu BiH Hakija Turajlić
Spis koji se u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo vodi protiv nepoznatog izvršioca, a povodom ubistva Hakije Turajlića, dostavljen je Sudu BiH na ocjenu složenosti u skladu sa kriterijima sadržanim u Državnoj strategiji za rad na predmetu ratnih zločina.
"Naime, Hakija Turajlić je u vrijeme ubistva bio potpredsjednik Vlade RBiH, a likvidiran je pri vršenju svoje dužnosti dok je bio u zaštićenom vozilu UN-a", kazao je Alem Hamzić, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Ovo sve, kazao je Hamzić, se radi sa ciljem efikasnog okončanja istrage u slučaju kada je otkrivanje izvršitelja tog djela od značaja za javnost u BiH, ali i šire.

Inače, Turajlić je ubijen 8. januara 1993. godine na punktu "Sijera 4“, kojeg su držali pripadnici srpskih vojnih formacija kod Kasindolske ulice u blizini sarajevskog aerodroma.

Ubijen je u oklopnom vozilu UNPROFOR-a, koji je zaustavila srpska vojska. Francuski vojnici otvorili su vrata transportera, a jedan od vojnika je ispalio rafal u Hakiju Turajlića.

General francuske vojske, Filip Morion rekao je 2010. godine u Potočarima u Srebrenici kako je on jedini krivac za ubistvo Turajlića.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu 1998. godine podiglo je optužnicu protiv Gorana Vasića zbog ratnog zločina, kojom se teretio i za ubistvo Turajlića. Proces protiv Vasića je obnavljan tri puta i svaki put je bio oslobođen optužbi za ubistvo Turajlića.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.