BiH
24

Obilježena 22. godišnjica ubistva Hakije Turajlića

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici kompanije Energoinvest, članovi rodbine, kao i predstavnici državnih i federalnih vlasti te općinskih struktura danas su obilježili 22. godišnjicu mučkog ubistva potpredsjednika Vlade R Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića.

Tim povodom su na Turajlićev mezar u haremu Alipašine džamije u centru Sarajeva i na mjestu pogibije u Kasindolskoj ulici položili cvijeće, proučili fatihu ili na drugi način odali počast.

Rodbina, prijeratnog direktora kompanije Energoinvest i prvog ratnog potpredsjednika Vlade R BiH, je ponovno kazala da je za nju dodatno bolno što ni 22 godine niko od počinilaca niti nalogodavaca nije osuđen za ovaj zločin.

Hakijina supruga je izrazila nadu da će "jednom strukture vlasti ipak pokazati moć, volju i želju da pitanje odgovornosti izvedu na čistac te izrazila zahvalnost Energoinvestu koji je uvijek, i danas, uz Hakiju".

Brat Alija Turajlić je izjavio da je svaki 8. januar posebno težak dan i dodatni stres jer nema rezultata na rasvjetljavanju ovog zločina.

"Država u čije je temelje ugrađen Hakijin život treba da izvede na čistac pitanje odgovornosti počinilaca a naročito nalogodavaca te francuskog bataljona UN-a", naglašava on.

Enes Čengić, sadašnji direktor Energoinvesta, ističe da je Hakija Turajlić, osim što je bio potpredsjednik državne vlade, bio i poslovni čovjek modernih vizija. Uprkos tome, teroristički akt u kojem je izgubio život, nikada nije do kraja rasvijetljen, dodao je Ćengić.

Anto Domazet, Turajlićev nekadašnji saradnik u Energoinvestu, prisjetio se da su uoči tragedije njih dvojica razgovarali o pripremama za predstojeću konferenciju o sukcesiji u Briselu.

Kako je Turajlić bio potpredsjednik Vlade, imali su jasne preporuke o tome kako se ponašati na tom skupu. Nekoliko dana potom je uslijedio šok, vijest o tragičnoj Hakijinoj pogibiji. S protokom vremena nagomilavaju se žal i revolt zbog toga što se ne poduzima ništa ozbiljno na procesuiranju odgovornih.

Na mezar Hakije Turajlića cvijeće su danas položili predstavnici ureda člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, Vlade Federacije BiH, općine Novo Sarajevo, Energoinvesta, kao i drugi poštovaoci njegovog djela.

Hakija Turajlić ubijen je 8. januara ratne 1993. godine u Kasindolskoj ulici u Sarajevu u oklopnom vozilu mirovnih snaga UN-a (UNPROFOR).

Konvoj s vozilom u kojem su bili on i francuski mirovnjaci vraćao se sa Sarajevskog aerodroma kada su ga zaustavile srpske snage a jedan od vojnika zapucao i usmrtio Turajlića.