{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH ima 24 sata da se odredi o zahtjevu za pritvor Lijanovićima i ostalima

S
12.9.2014. u 14:32
4
6
Sud BiH ima 24 sata da se odredi o zahtjevu za pritvor Lijanovićima i ostalima
4
Sud BiH ima 24 sata da se odredi o zahtjevu za pritvor Lijanovićima i ostalima
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U Sudu BiH danas je održano ročište o zahtjevu Tužilaštva za određivanje pritvora potpredsjedniku Vlade Federacije BiH /FBiH/ Jerku Ivankoviću Lijanoviću i njegovoj braći Jozi i Slavi, federalnom ministru trgovine Miloradu Bahilju, Jozi Sliškoviću, Mirku Galiću i Mirjani Šakoti.
NJih su u srijedu, 10. septembra, uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u akciji "Meso", a osumnjičeni su za organizovani kriminal u okviru kojeg su počinjena krivična djela neplaćanje poreza, poreska utaja i uništavanje poslovnih knjiiga, pri čemu je BiH oštećena za 11,6 miliona KM.

Tužilac Ismet Šušlić prezentovao je sudiji za prethodni postupak Hasiji Mašović brojne dokaze o, kako je rekao, dobro osmišljenoj, hijerarhijski organizovanoj i djelimično rodbinski povezanoj kriminalnoj grupi.

On je naglasio da je cilj ove kriminalne grupa bio da ošteti državu neplaćanjem dažbina.

Tužilac je istakao da postoji bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli pobjeći u Hrvatsku, jer imaju hrvatsko državljanstvo, te da bi mogli uticati na svjedoke, uništavati dokaze ili prikrivati tragove.

Za Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića, koje je opisao kao organizatore grupe, rekao je da bi boravkom na slobodi mogli nastaviti sa osnivanjem novih firmi na način kako su to radili u proteklim godinama.

Lijanovićima se na teret stavlja da su kao organizatori kriminalne grupe nakon što su 2002. godine u njihovoj firmi" Lijanovići" u Širokom Brijegu blokirani računi u kontinuitetu osnivali nova preduzeća koja bi preuzimala pogone, proizvodnju, repromaterijal, radnike, a pri čemu se stara nisu gasila.

Ta nova preduzeća bi iznova stvarala dugove prema BiH.

Tužilac je izjavio da u ovom predmetu na raspolaganju ima šleper dokumentacije i da će u narednom periodu saslušati više od 100 svjedoka.

Za Mladena Ivankovića Lijanovića, koji je pušten da se brani sa slobode, tužilac je rekao da je osumnjičen da je dio opranog novca dao Narodnoj stranci "Radom za boljitak", čiji je on predsjednik.

Nada Dalipagić i Davor Šilić, advokati Lijanovića i Bahilja, izjavili su da se protive mjeri pritvora uz obrazloženje da za takvo nešto ne postoji nijedan konretan razlog.

Dalipagićeva je rekla da njeni branjenici nemaju razloga da bježe, jer je "riječ o visokomoralmim osobama".

Sudiji se obratio i Jerko Ivanković Lijanović koji je rekao da je u potpunosti došlo do zamjene teza. "Bilo bi logično da se govori o organizovanoj grupi u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Oni su nam prije 12 godina blokirali račune, pa je firma `Lijanovići` bila prisiljena da iznajmljuje imovinu", istakao je Lijanović.

On je naveo da ga tužilaštvo želi spriječiti da učestvuje u predizbornoj kampanji za oktobarske opšte izbore u BiH, koja je danas počela.

Sudija Hasija Mašović napomenula je da Sud BiH ima rok od 24 časa da se odredi o zahtjevu Tužilaštva BiH o mjerama pritvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: