BiH
81

Lijanoviću i ostalima određen jednomjesečni pritvor

Klix.ba
Sud BiH je na zahtjev Tužilaštva BiH odredio jednomjesečni pritvor Jerku Ivankoviću Lijanoviću i njegovoj braći Jozi i Slavi, te Miloradu Bahilju, Jozi Sliškoviću, Mirku Galiću i Mirjani Šakoti, javlja Federalna televizija.

Njih su u srijedu, 10. septembra, uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u akciji "Meso", a osumnjičeni su za organizovani kriminal u okviru kojeg su počinjena krivična djela neplaćanje poreza, poreska utaja i uništavanje poslovnih knjiga, pri čemu je BiH oštećena za 11,6 miliona KM.

Tužilac Ismet Šušlić prezentovao je sudiji za prethodni postupak Hasiji Mašović brojne dokaze o, kako je rekao, dobro osmišljenoj, hijerarhijski organizovanoj i djelimično rodbinski povezanoj kriminalnoj grupi. On je naglasio da je cilj ove kriminalne grupa bio da ošteti državu neplaćanjem dažbina.

Tužilac je istakao da postoji bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli pobjeći u Hrvatsku, jer imaju hrvatsko državljanstvo, te da bi mogli uticati na svjedoke, uništavati dokaze ili prikrivati tragove.

Za Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića, koje je opisao kao organizatore grupe, rekao je da bi boravkom na slobodi mogli nastaviti sa osnivanjem novih firmi na način kako su to radili u proteklim godinama.

Lijanovićima se na teret stavlja da su kao organizatori kriminalne grupe nakon što su 2002. godine u njihovoj firmi" Lijanovići" u Širokom Brijegu blokirani računi u kontinuitetu osnivali nova preduzeća koja bi preuzimala pogone, proizvodnju, repromaterijal, radnike, a pri čemu se stara nisu gasila.

Ta nova preduzeća bi iznova stvarala dugove prema BiH.

Tužilac je izjavio da u ovom predmetu na raspolaganju ima šleper dokumentacije i da će u narednom periodu saslušati više od 100 svjedoka.

Za Mladena Ivankovića Lijanovića, koji je pušten da se brani sa slobode, tužilac je rekao da je osumnjičen da je dio opranog novca dao Narodnoj stranci "Radom za boljitak", čiji je on predsjednik.

Nada Dalipagić i Davor Šilić, advokati Lijanovića i Bahilja, izjavili su da se protive mjeri pritvora uz obrazloženje da za takvo nešto ne postoji nijedan konkretan razlog. Dalipagićeva je rekla da njeni branjenici nemaju razloga da bježe, jer je "riječ o visokomoralmim osobama".

Sudiji se obratio i Jerko Ivanković Lijanović koji je rekao da je u potpunosti došlo do zamjene teza. "Bilo bi logično da se govori o organizovanoj grupi u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Oni su nam prije 12 godina blokirali račune, pa je firma Lijanovići bila prisiljena da iznajmljuje imovinu", istakao je Lijanović.

On je naveo da ga Tužilaštvo želi spriječiti da učestvuje u predizbornoj kampanji za oktobarske opće izbore u BiH, koja je danas počela.