{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH nije odlučio o produženju pritvora Lijanovićima, Bahilju i Galiću

F
8.10.2014. u 15:51
0
2
Sud BiH nije odlučio o produženju pritvora Lijanovićima, Bahilju i Galiću
0
Sud BiH nije odlučio o produženju pritvora Lijanovićima, Bahilju i Galiću
Sud BiH danas nije donio odluku o produženju pritvora za 60 dana uhapšenim u akciji "Meso", uz obrazloženje da će o odluci javnost biti blagovremeno obaviještena.
Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog o produženju pritvora za 60 dana Jerku Ivankoviću Lijanoviću, Slavi Ivankoviću Lijanoviću, Jozi Ivankoviću Lijanoviću, Miloradu Bahilju i Mirku Galiću, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužilac Ismet Šuškić rekao je na ročištu o produženju pritvora uhapšenima da postoji bojazan od bijega osumnjičenih u Hrvatsku, budući da imaju državljanstvo i te zemlje, da je istraga još uvijek u toku i da je proširena i na isplate poticaja poljoprivrednicima, kao i da namjeravaju saslušati još 100 svjedoka.

Dodao je da su osumnjičeni otvarali nove kompanije u koje su prebacivali radnike i upravu i tako izbjegavali plaćanje poreza, po osnovu kojeg su dužni državi 11,6 miliona KM, a možda i mnogo više.

Za Jerka Ivankovića Lijanovića rekao je da je organizator kriminalne grupe, te da je kao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH novac namijenjen poticajima za poljoprivredu preusmjeravao u Narodnu stranku Radom za boljitak.

Odbrane optuženih bile su jedinstvene u stavu da Tužilaštvo postupa protivzakonito, uz tvrdnje da nisu prezentirani dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su njihovi klijenti počinili djela za koja ih terete, te da ne znaju od čega ih trebaju braniti.

Tužilac Šuškić istakao je da su iskazi odbrana u suprotnosti s izvještajem Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o počinjenim krivičnim djelima u kojem su navedeni dokazi o osnovanoj sumnji.

Advokati optuženih izjavili su novinarima nakon ročišta da očekuju da Sud BiH neće produžiti pritvor njihovim klijentima zbog, kako tvrde, brojnih propusta Tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: