{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Subašić: Brammertz i Meron da objasne zašto je oslobođen Perišić

8.4.2014. u 16:30
36
114
Subašić: Brammertz i Meron da objasne zašto je oslobođen Perišić
36
Subašić: Brammertz i Meron da objasne zašto je oslobođen Perišić
Predstavnici srebreničkih udruženja porodica žrtava jučer su se u Hagu sastali sa glavnim tužiocem Haškog tribunla (ICTY) Sergeom Brammertzom, a danas će imati sastanak i sa predsjednikom Tribunala Theodorom Meronom.
Na sastanku s Brammertzom najviše je bilo govora o odluci Žalbenog vijeća Haškog tribunala da se ne udovolji zahtjevu za ponovnim razmatranjem odluke o oslobađanju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Peršića po optužbi za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine. Majke Srebrenice su također tražile od Brammertza da se što veći broj dokumentacije vezane za presude za zločine u tom gradu nakon okončanja rada Tribunala pohrani u Potočare.

"Zatražili smo od glavnog tužioca, a tražit ćemo i od Merona, da se formira nezavisna komisija pravnih eksperata koji bi trebali ustanoviti kakva je razlika između njega i bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora koji je dobio 50 godina zatvora, a i jedanog i drugog je optužnica jednako teretirala, isti sud im sudio", izjavila je za Klix.ba Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki enklave Srebrenica i Žepa.

Kada je u pitanju arhiva sa suđenja, ona kaže da je Brammertz obećao da će im pomoći da se dio tog materijala koji se odnosi na Srebrenicu pohrani u Potočerima.

"Razgovarali smo i o tome kada će biti završeno suđenje Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. U septembru se očekuje okončanje postupka protiv Karadžića, a 2015. bi trebale biti presude. razgovorali smo s Brammertzom i o Tomašici, prije svega pitali smo zašto ona nije uvrštena u optužnicu Karadžiću, ali Brammertz kaže da to ne zavisi samo od njega", kaže Subašić.

Na sastanku s Meronom će također biti govora o ovim temama.

"Ogorčeni smo na njega. Otvoreno ću mu reći da on nije više sposoban obavljati tu funkciju. Povukao je dosta loših poteza", smatra Subašić.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: