BiH
36

Subašić: Brammertz i Meron da objasne zašto je oslobođen Perišić

Piše: E. G.
Predstavnici srebreničkih udruženja porodica žrtava jučer su se u Hagu sastali sa glavnim tužiocem Haškog tribunla (ICTY) Sergeom Brammertzom, a danas će imati sastanak i sa predsjednikom Tribunala Theodorom Meronom.

Na sastanku s Brammertzom najviše je bilo govora o odluci Žalbenog vijeća Haškog tribunala da se ne udovolji zahtjevu za ponovnim razmatranjem odluke o oslobađanju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Peršića po optužbi za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine. Majke Srebrenice su također tražile od Brammertza da se što veći broj dokumentacije vezane za presude za zločine u tom gradu nakon okončanja rada Tribunala pohrani u Potočare.

"Zatražili smo od glavnog tužioca, a tražit ćemo i od Merona, da se formira nezavisna komisija pravnih eksperata koji bi trebali ustanoviti kakva je razlika između njega i bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora koji je dobio 50 godina zatvora, a i jedanog i drugog je optužnica jednako teretirala, isti sud im sudio", izjavila je za Klix.ba Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki enklave Srebrenica i Žepa.

Kada je u pitanju arhiva sa suđenja, ona kaže da je Brammertz obećao da će im pomoći da se dio tog materijala koji se odnosi na Srebrenicu pohrani u Potočerima.

"Razgovarali smo i o tome kada će biti završeno suđenje Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. U septembru se očekuje okončanje postupka protiv Karadžića, a 2015. bi trebale biti presude. razgovorali smo s Brammertzom i o Tomašici, prije svega pitali smo zašto ona nije uvrštena u optužnicu Karadžiću, ali Brammertz kaže da to ne zavisi samo od njega", kaže Subašić.

Na sastanku s Meronom će također biti govora o ovim temama.

"Ogorčeni smo na njega. Otvoreno ću mu reći da on nije više sposoban obavljati tu funkciju. Povukao je dosta loših poteza", smatra Subašić.