{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnici srebreničkih udruženja razgovarali s Brammertzom u Hagu

A
7.4.2014. u 18:48
18
40
Predstavnici srebreničkih udruženja razgovarali s Brammertzom u Hagu
18
Predstavnici srebreničkih udruženja i još nekoliko nevladinih organizacija sastali su se danas s glavnim tužiocem Sergeom Brammertzom u Hagu.
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović je u razgovoru za AA kazao da su razgovarali o onome što je trenutno aktuelno pri Tribunalu, a to je slučaj odbacivanje zahtjeva tužilaštva da se obnovi postupak u predmetu Perišić.

"Predložili smo Brammertzu, a to ćemo sutra predložiti i predsjedniku suda, Theodoru Meronu, da se pokuša oformiti jedno nezavisno tijelo koje bi uskladilo sudsku praksu", pojasnio je Tahirović.

Kako kaže, prijedlog je uslijedio zbog suprotnih presuda u Haškom tribunalu.

"Brammertz je rekao da će vidjeti modele koji su mu preostali da bi se to i moglo uraditi. Naravno, razgovarali smo i u vezi predmeta Karadžić i neuvrštavanje Tomašice u njegovu optužnicu. Pojašnjenje Brammertza je da, vezano za Prijedor i zločine koji su se desili u Prijedoru, specifičnost koju nosi sama Tomašica nije nažalost uvrštena u predmetu Karadžić, ali što ne znači da se u konačnici neće odgovorati i za taj zločin", pojasnio je Tahirović.

Prema njegovim riječima, oni će od Merona tražiti da pronađe modele i da se odgovara i za samu Tomašicu.

"Sada je pitanje kolika je njegova ovlast i koliko može učiniti i kada je u pitanju Perišić i Tomašica. Oni su učinili ono što smo mi tražili od njih. Na prošlom sastanku traženo je od Brammertza da se Tomašica uvrsti u optužnicu i tužilaštvo je dalo taj prijedlog", pojasnio je Tahirović.

Međutim, kako kaže, postoji stav sudskog vijeća koje predstavlja O-Gon Kwon koje to nije prihvatilo i uvrstilo.

"Ovo je bio jedan sastanak na kojem se razgovaralo o toj temi, ali ne očekujem da će se nešto puno riješiti s obzirom da postoji i jedna realnost da Brammertz nema nadležnost da nešto može uraditi. Sud je taj koji u konačnici donosi odluke i po meni je značajniji sutrašnji sastanak s Meronom gdje ćemo zaista žestoko nastupiti", pojasnio je Tahirović.

On je kazao da će tražiti da se promijeni dosadašnja praksa, koja se sprovodi u zadnje dvije godine na sudu, koja je na neki način uništila sve ono što je pozitivno Haški tribunal u prethodnom periodu uradio kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina i njihovo kažnjavanje.

Podsjetimo, danas je pred sudom u Den Haagu u Holandiji počeo sudski proces po tužbi 8.000 preživjelih i predstavnika žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine protiv države Holandije čiji vojnici su u vrijeme zločina nad Bošnjacima u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih naroda bili zaduženi za čuvanje mira u tzv. "zaštićenoj zoni Srebrenica".

Kako je kazala Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, tokom njenog današnjeg obraćanja na ročištu u Hagu, bilo je dosta reakcija, a jedna od njih su suze na licima osoba koje su slušale svjedočenje, ali i Holanđana koji su bili prisutni.

Nakon četverosatnog ročišta predstavnici srebreničkih udruženja i još nekoliko članova nevladinih organizacija iz evropskih zemalja održali su mirni protest ispred Međunarodnog suda u Hagu.

Protest je održan zbog svega što se dešava u Haškom tribunalu i zbog toga što neće biti revizije oslobađajuće presude Momčilu Perišiću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: